VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Gavrilița, la întrevederea cu premierul român: „România rămâne cel mai important partener al R. Moldova în procesul de aderare la UE”

Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit, marți, 13 septembrie, la București, cu omologul său român, Nicolae Ionel Ciucă. Oficialii au reconfirmat intenția de a avansa în implementarea proiectelor comune și realizarea agendei bilaterale consistente dintre cele două țări, menționând intensitatea fără precedent a relațiilor moldo-române.

În context, șefa Executivului de la Chișinău a apreciat sprijinul României pentru obținerea statutului de țară candidat, subliniind importanța fortificării în continuare a parteneriatului strategic, inclusiv în vederea contracarării efectelor negative ale războiului din Ucraina.

Susținerea și solidaritatea, de care dau dovadă poporul român și autoritățile române, ne ajută să facem față crizelor și instabilității generate de tensiunile la nivel regional. În același timp, România rămâne cel mai important partener al R. Moldova în procesul de dezvoltare și aderare la UE. Contăm în continuare pe implicarea prietenilor noștri de la București în gestionarea acestui proces, precum și racordarea standardelor din diverse domenii la cele europene”, a spus Natalia Gavrilița.

Aflată la București, prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița, a vorbit la Euronews despre provocările cu care se confruntă acum R. Moldova, dependentă 100% de livrările de gaze naturale rusești.

„Suntem dependenți 100% de livrările de gaze naturale de la companie Gazprom și purtăm acum discuții destul de complicate despre livărrile pe perioada rece a anului. Ne pregătim de orice scenariu, vedem ce se întâmplă în Europa. Avem o hotărâre de guvern prin care am luat măsuri pentru eficientizarea consumului și am prevăzut trei scenarii de reducere a cantităților de gaze naturale cu 30%, 50% și 100%”, a declarat Gavrilița.

„Luăm anumite decizii, cum ar fi creșterea rezervelor de păcură și cărbune, trecerea la furnizarea de agent termic pe păcură, discutăm cu România și cu alte țări despre alternative de aprovizionarea cu gaze naturale. Avem și un program de asigurare a ofertei de lemne, pentru că vedem o cerere crescută pentru cei care se încălzesc la sobe”, a adăugat Natalia Gavrilița.

Natalia Gavriliță a reamintit că România a ajutat deja cu păcură Republica Moldova. 

„Acum discută și despre posibilitatea de aprovizionare cu gaze naturale, și despre păcură, și despre procurarea de lemne. Avem deja o achiziție de 14.000-15.000 de tone de păcură, dar avem nevoie de o cantitate mai mare, care să fie livrata regulat pe parcursul următoarelor luni”, a adăugat prim-ministra.

În cadrul întrevederii de la București, Gavrilița și Ciucă au discutat despre stocarea gazelor naturale în depozitele din România, necesitatea creșterii cantității de masă lemnoasă, precum și participarea companiilor din România la licitațiile organizate de Termoelectrica S.A. pentru achiziția de păcură.  

Pe lângă reformele sistemice, axate pe modernizare, prioritatea numărul unu pentru Guvernul Republicii Moldova este să trecem cu bine peste această iarnă”, a adăugat prim-ministra.

Prim-ministra a subliniat importanța colaborării în domeniul agriculturii, referindu-se la fluxurile de aprovizionare cu produse agricole și alimente, afectate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Totodată, șefa Executivului a apreciat deschiderea României față de agricultorii și fermierii din Republica Moldova, care sunt afectați de embargoul impus de Rusia, dar beneficiază de accesul produselor pe piața Uniunii Europene.

De asemenea, oficialii au vorbit despre situația la frontiera de stat și necesitatea intensificării acțiunilor în vederea fluidizării traficului transfrontalier în punctele de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România. În acest context, cei doi premieri au accentuat și importanța accelerării construcției podului flotant de la Leova-Bumbăta. Republica Moldova propune ca noul punct de trecere să fie deschis și traficului internațional rutier, nu doar pentru traficul internațional de mărfuri.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.