VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Gavrilița: „Calitatea mediului de afaceri trebuie să fie una dintre avantajele imbatabile ale R. Moldova în competiția internațională pentru atragerea investițiilor”

Prim-ministra Natalia Gavrilița a prezidat, joi, 12 ianuarie, o ședință a Grupului de lucru pentru reformarea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, dedicată controalelor de stat și sistemului de sancțiuni pentru agenții economici. Natalia Gavrilița a menționat că, în condițiile unei piețe de dimensiuni reduse și a incertitudinii provocate de războiul din Ucraina, Republica Moldova trebuie să vină cu avantaje competitive imbatabile pentru a atrage noi investiții și a susține afacerile deja active în țară. 

Instituțiile cu funcții de control au atribuții importante în asigurarea siguranței, protecția drepturilor cetățenilor, reducerea riscurilor în societate, colectarea de fonduri la buget etc. Dar, este esențială găsirea unui echilibru între aceste obiective și asigurarea confortului și susținerea maxim posibilă pentru oamenii de afaceri. Ei sunt cei care generează valoare adăugată, asigură locuri de muncă și plătesc impozite la buget”, a declarat prim-ministra. 

Șefa Executivului a precizat că integrarea europeană presupune transpunerea reglementărilor stricte ale Uniunii Europene în legislația națională. Guvernul va trebui să negocieze insistent condiții avantajoase pentru întreprinderile locale, astfel încât noile reglementări să nu devină o povară prea mare pentru agenții economici. 

Unul dintre instrumentele propuse pentru a facilita activitatea agenților economici se conține în „Pachetul de dereglementare 1”, lansat recent de Ministerul Economiei. Acesta va fortifica principiul controlului consultativ, care presupune că, în primii trei ani după înregistrare, companiile nu pot fi sancționate de organele de control decât dacă vor comite încălcări grave sau repetate. 

În context, prim-ministra Natalia Gavrilița a subliniat că va monitoriza personal progresele în îmbunătățirea cadrului legal în domeniul controalelor de stat și sancțiunilor pentru mediul de afaceri. 

Experții Grupului vor evalua în ce măsură organele de control se conformează  principiilor bunei reglementări și ale legislației în domeniul controlului de stat, după care vor elabora măsuri imediate pentru îmbunătățirea domeniului controlului de stat și a sistemului de sancționare. La o etapă ulterioară, vor fi propuse modificări legislative atât legislația orizontală (legea controlului și codurile cu sancțiuni), cât și legislația verticală, în fiecare din domeniile specifice de control, precum cel fiscal, vamal, antiincendiar, sanitar etc.

Grupul de lucru a fost creat la 7 noiembrie anul trecut, este coordonat de Ministerul Economiei și constituit din reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Aparatului Președinției, precum și experți UE și din cadrul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.