VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Găgăuzia nu este obligată să restituie TVA din bugetul regional, a stabilit Curtea Constituțională. PAS nu se dă bătut și anunță o nouă lege

Modificarea Codului Fiscal, de la sfârșitul anului trecut, care prevedea că restituirea TVA către agenții economic se va face din bugetul Găgăuziei a fost declarată contrară Legii Supreme. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională. Deputaţii PAS, autorii legii, spun însă că nu renunță și vor veni cu o nouă lege. Între timp, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, citat de TVR Moldova, susține că această lege nici nu era motivul unei examinări a magistraților și că discordia putea fi soluționată la nivelul statului, prin modificările de rigoare la sistemul fiscal.

Curtea Constituțională a mai stabilit că plăţile, pentru perioada 1 noiembrie 2023 și 22 februarie 2024, cât timp s-a decis soarta legii, se vor face din bugetul Găgăuziei. Eşecul a fost comentat de autorul legii, deputatul PAS, Radu Marian.

„Înțeleg că decizia a fost luată din considerente de procedură. Vom aștepta decizia motivată a Curții și în baza acesteia, vom interveni în cel mai scurt timp printr-o nouă lege. Ne vom asigura că restituirea TVA în UTAG se realizează la fel ca și în alte regiuni ale țării – și anume TVA-ul va fi încasat și rambursat de la aceeași sursă – bugetul de stat. Nu vom lăsa situația așa cum este acum”, a scris Radu Marian, președintele Comisiei buget și finanțe.

Între timp, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, crede că examinarea acestei legi nici nu trebuia făcută.

„Comratul deja poate jubila datorită acestei decizii. Ei şi-au mai arogat încă anumite drepturi absolut nejustificate în raport cu alte teritorii ale Republicii Moldova, mai mult ca atât dar le-au ridicat la nivel constituțional. Este o chestie foarte problematică. Eu in general nu înțeleg care a fost rațiunea de a admite această sesizare spre examinare. Curtea Constituțională nu are competența de a examina litigii sau contestații care au anumite valențe de ordin economic şi fiscal. Este discreția totală a statului să-şi organizeze sistemul fiscal şi cel de impozitare aşa cum consideră statul că este necesar”, a declarat Alexandru Tănase.

Fostul magistrat mai spune că nici Curtea Europeană, nici Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu examinează astfel de sesizări.

Inițiativa legislativă prin care Găgăuzia trebuia să restituie impozite și taxe din bugetul local, nu cel național, a fost elaborată de deputatii PAS, în vara anului trecut. Autorii legii spuneau că acest lucru va permite nu doar economisirea a circa 100 milioane lei anual din bugetul naţional, dar va aduce o echitate fiscală între localitățile țării. Modificarea legislativă a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2023, însă ulterior deputaţii BCS au contestat-o la Curtea Constituțională. Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.