VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Comisia Europeană vrea să impulsioneze industria militară europeană cu 1,5 miliarde de euro

Comisia Europeană a propus azi, 5 martie, să impulsioneze industria militară europeană cu cel puțin 1,5 miliarde de euro, în perioada 2025-2027. Executivul european vrea astfel să încurajeze producătorii din acest domeniu să-și asume mai multe riscuri pentru a crește producția prin intermediul unor achiziții comune sau prin avantaje financiare.

Propunerea a fost avansată, pe fondul insecurității generate de invazia rusă din Ucraina, relatează Agerpres.

„Războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a readus un război de mare intensitate în Europa. După zeci de ani de cheltuieli insuficiente, trebuie să investim mai mult în apărare şi să o facem în comun şi mai bine”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borell.

Demnitarul a prezentat prima strategie industrială de apărare şi un nou program pentru industria de apărare pentru a spori gradul de pregătire şi securitatea Europei.

Potrivit Comisiei Europene, strategia stabilește indicatori pentru a măsura progresele obținute de statele membre în direcția pregătirii industriale, notează sursa citată. Astfel, statele membre sunt invitate de executivul UE să cumpere cel puţin 40% din echipamentele de apărare la comun până în 2030, să se asigure că, până în 2030, valoarea comerţului în domeniul apărării în interiorul UE reprezintă cel puţin 35% din valoarea pieţei UE a apărării, să realizeze progrese constante în direcţia achiziţionării a cel puţin 50% din bugetul lor de achiziţii publice în domeniul apărării în cadrul UE până în 2030 şi a 60% până în 2035.

De asemenea, documentul elaborat de CE prezintă provocările cu care se confruntă în prezent baza industrială şi tehnologică de apărare europeană (EDTIB), precum şi oportunitatea de a valorifica întregul său potenţial şi stabileşte o direcţie pentru următorii 10 ani.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.