În 2022, în dosarul fraudei bancare au fost puse sechestru pe bunuri și active din străinătate în valoare de peste un miliard de lei. Măsurile au fost luate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale din cadrul Centrului Național Anticorupție.
În cadrul unui raport prezentat în plenul Parlamentului, șeful CNA, Iulian Rusu, a declarat că, în total, din cele aproximativ 1200 de cauze penale, aflate în gestiunea structurii, peste 300 au fost deja finalizate.
„Centrul a depistat 539 de infracțiuni legate de corupție sau conexe actelor de corupție. La începutul anului existau 1168 de cauze penale în gestiune dintre acestea au intrat în cercetare 754, a fost pornite 487 de cauze penale, 306 au fost finalizate și 181 au ajuns în instanța de judecată. În total, pe parcursul anului 2022, au fost aplicate sechestre în valoare totală de 2 miliarde de lei”, a declarat Iulian Rusu, citat de Radio Moldova.
Șeful CNA a mai precizat că instituția se confruntă cu o lipsă de specialiști. În 2022, în urma celor 80 de concursuri de angajare, au fost angajate în instituție doar 22 de persoane, majoritatea fără experiență sau cu experiență redusă.
”Întrucât în procesul de angajare a candidaților urmează să fie efectuate și testele de poligraf și control special, 80% dintre candidații cu experiență mai mare de 3 ani nu trec acest control”, a adăugat Iulian Rusu.