VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Franța va oferi Kievului avioane de vânătoare Mirage-2000 și va instrui piloți ucraineni. Macron: Nu e motiv de escaladare

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunțat trimiterea de avioane de vânătoare tip Mirage-2000, fabricate de Dassault, în Ucraina, să lupte împotriva Rusiei.

„Avem în continuare aceeaşi filosofie: ajutăm Ucraina să lupte”, a anunțat şeful statului francez la o emisiune TV.

„Vom lansa o nouă cooperare şi vom anunța cedarea unor avioane de vânătoare de tip Mirage-2000, care vor permite Ucrainei să-şi apere cerul”, anunță Emmanuel Macron.

În prezent, patru țări s-au angajat să trimită avioane de luptă americane de tip F-16 Ucrainei – Belgia, Danemarca, Norvegia şi Olanda.

„Vom forma piloți ucraineni încă din această vară. În mod normal sunt necesare cinci până la şase luni”, a precizat Emmanuel Macron.

El anunță că această formare urmează să aibă loc în Franța.

„Dorința noastră este să formăm o brigadă. Propunem să formăm 4.500 de militari ucraineni, să-i echipăm şi să-i antrenăm”, a continuat Macron.

Şeful statului francez a anunțat că trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina nu se află pe ordinea de zi, în pofida faptului că această problemă „nu este tabu”, în opinia sa. Franța susține un plan al unui Coaliției europene de instructori militari care să formeze trupe ucrainene în Ucraina. Însă acest proiect pare departe de a fi fost finalizat, deoarece numeroase țări se întrebă care sunt consecințele în privința Moscovei.

Kremlinul a amenințat Franța cu represalii la începutul acestei săptămâni în acest subiect.

„Niciun instructor care se ocupă de formarea unor militari ucraineni nu are imunitate. Nu contează dacă ei sunt francezi sau nu”, a amenințat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Să te duci să formezi pe cineva în vestul Ucrainei, în zona liberă, nu este un factor de escaladare”, i-a replicat, Emmanuel Macron.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.