VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Franța va introduce experimental uniforma școlară, începând cu anul viitor

Franța va introduce experimental uniforma școlară în unele instituții de învățământ. Ministerul francez al educației a anunțat că uniforma care va fi testată începând cu 2024 în școlile voluntare, nu va fi impusă la nivel național. În cazul în care un elev refuză să o poarte, el sau ea poate fi sancționat.

Vineri, ministerul educației a trimis autorităților locale documente care detaliază implementarea practică a experimentului uniformei școlare în unitățile voluntare până în 2024, relatează BFMTV citată de G4media.

Purtarea uniformei de către elevi la școală va face obiectul unei „experiențe de mare amploare” în diverse colectivități locale pentru a măsura științific eficiența unei astfel de măsuri, după cum a anunțat pe 6 decembrie ministrul Educației Naționale, Gabriel Attal, fără a da alte detalii.

Potrivit sursei citate, unele orașe ar urma să înceapă să experimenteze această măsură în primăvara anului 2024. Pentru celelalte, testarea va începe în septembrie. Se preconizează că testarea va dura doi ani. Doar școlile primare, colegiile și liceele pot participa, nu și grădinițele.

Potrivit documentelor trimise, uniformele vor fi obligatorii „doar pentru elevii din școlile voluntare” și se vor aplica tuturor claselor din aceste unități, a căror listă completă nu a fost încă stabilită. De asemenea, uniforma va trebui să fie purtată „în timpul oricărei activități legate de predare care are loc în afara incintei școlii, așa cum se prevede în regulamentul școlii”.

Decizia de a lua parte la experiment trebuie să fie aprobată prin vot de către consiliul școlar sau de către consiliul de administrație al școlii. Purtarea uniformelor trebuie adăugată la regulamentul intern.

Ghidul precizează: „Punerea în aplicare a unei uniforme comune înseamnă punerea la dispoziția elevilor și a familiilor acestora a unui set, a cărui compoziție este stabilită la nivel local, de la caz la caz, în strânsă colaborare cu autoritatea locală și după discuții cu furnizorul de servicii”. Aceasta poate fi adaptată la „condițiile meteorologice specifice anumitor zone”, dar și pe tot parcursul anului, precum și în funcție de activitățile de învățământ, cum ar fi „educația fizică și sportivă”. Acesta poate fi înfrumusețat cu o stemă reprezentând școala sau poate fi adaptat în funcție de nivelul clasei.

Pentru ca experimentul să se desfășoare cât mai bine, autoritățile locale sunt sfătuite să „explice sensul și beneficiile așteptate ale acestei măsuri, iar apoi să se asigure de respectarea acestor reguli, în cadrul unui dialog cu elevii și părinții”. După finalizarea experimentului, acesta va face obiectul unei „evaluări”.

Ce ar trebui să facă școlile în cazul în care unii elevi refuză? Documentul care însoțește școlile indică faptul că, în cadrul experimentului, purtarea uniformei va fi adăugată la regulamentul intern al școlilor în cauză.

„Refuzul de a purta uniforma școlară va fi, prin urmare, tratat în același mod ca orice încălcare a regulamentului intern al școlii”, se precizează în document.

Refuzul de a purta uniforma școlară va fi, prin urmare, tratat în același mod ca orice altă încălcare a regulilor interne ale școlii sau ale instituției”, se arată în document. „Directorul școlii poate alege să impună o pedeapsă sau o sancțiune în funcție de gravitatea infracțiunii, pe care este la latitudinea sa să o evalueze la momentul respectiv”, se precizează în comunicat.

În ceea ce privește costul uniformei, familiile nu vor trebui să plătească pentru aceasta.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.