VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Franța și alte state europene sunt „bombardate” de propaganda rusească, avertizează ministrul de Externe de la Paris

Franța şi alte țări europene sunt „bombardate de propaganda rusă” odată cu apropierea alegerilor europene din 9 iunie, a avertizat ministrul francez delegat pentru afaceri europene, Jean-Noël Barrot, într-un interviu publicat sâmbătă pe site-ul cotidianului Ouest France, relatează AFP și Agerpres.

„Suntem bombardați de propaganda Rusiei lui Vladimir Putin şi a curelelor sale de transmisie”, şi-a exprimat îngrijorarea Barrot în acest interviu. „Nu trece o săptămână fără ca Franța să fie ținta unor manevre coordonate şi deliberate pentru a perturba dezbaterea publică şi a interfera în campania pentru alegerile europene”, a adăugat el.

Ministrul a citat mai multe cazuri recente: „deturnarea site-ului Ministerului Apărării pentru un apel fictiv ca 200.000 de oameni să meargă să lupte în Ucraina” sau „cel al Ministerului de Interne pentru anunțul fictiv al înăspririi condițiilor de primire a refugiaților ucraineni”.

El a amintit, de asemenea, de campaniile de ştiri false privind răspândirea tuberculozei în Franța sau de „un presupus val de anulare a nopților de hotel din cauza contextului de securitate”.

Întrebat despre posibilitatea ca aceste campanii să influențeze rezultatele alegerilor, Barrot a subliniat că „riscul este dovedit” şi a reamintit că Franţa, Germania şi Polonia au convenit asupra unui mecanism de alertă coordonat „pentru a face față împreună”.

Bruxellesul avertizează regulat asupra riscurilor unei intensificări a campaniilor de dezinformare provenind din Rusia odată cu apropierea alegerilor europene, menite să influențeze rezultatele votului şi să slăbească sprijinul occidental pentru Ucraina în războiul declanşat de Moscova.

La sfârşitul lui martie, Praga a dezvăluit descoperirea de către serviciile de informații cehe a unei rețele orchestrate de Moscova care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina prin intermediul site-ului Voice of Europe.

Belgia a raportat apoi că, potrivit serviciilor sale, unii europarlamentari „au primit bani” în acest context pentru a transmite mesajele Rusiei. Cazul a determinat justiția belgiană să deschidă o anchetă, mai scrie AFP. 

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.