VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Francezii își aleg azi deputații într-un scrutin anticipat. Extrema dreaptă, favorită în sondaje

Francezii sunt așteptați la urne pentru a-și alege din nou deputații în cadrul unui scrutin anticipat. Aproximativ 49 de milioane de votanți sunt chemați să aleagă cei 577 de membri ai celei de-a 17-a Adunări Naționale. Legislatorii vor fi aleși în două tururi – în 30 iunie și 7 iulie în toate cele 577 de circumscripții uninominale.  

Din totalul circumscripțiilor, 539 se află în Franța continentală, 27 sunt în departamentele şi teritoriile de peste mări şi 11 sunt pentru cetățenii francezi care trăiesc în străinătate. În Franța, secțiile s-au deschis la ora locală 08.00 (09.00 – ora R. Moldova). Alegătorii vor putea vota până la ora 18.00 sau 20.00 în marile oraşe.

Reprezentat de Jordan Bardella, în vârstă de 28 de ani, Partidul „Rassemblement National„ se află în fruntea sondajelor, care îi acordă între 34% şi 37% din intențiile de vot, cu perspectiva fără precedent de a obține o majoritate relativă sau absolută în 7 iulie, în cel de-al doilea tur.

Conform acestor sondaje de opinie, RN devansează alianța de stânga „Nouveau Front Populaire”, cotată între 27,5% şi 29%, şi tabăra prezidențială, ajunsă la aproximativ 20%-21% din intențiile de vot din primul tur.

Dacă Jordan Bardella ar deveni prim-ministru, ar fi pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial când un guvern de extremă dreapta ar conduce Franța.

Preşedintele Emmanuel Macron a provocat aceste alegeri anticipate anunțând dizolvarea Adunării în 9 iunie, în seara victoriei extremei drepte la alegerile pentru Parlamentul European.

Sondajele de opinie şi politicienii se aşteaptă la o participare mult mai mare decât la alegerile legislative din 2022, când s-au prezentat la urne 47,51% dintre alegători. De data aceasta, prezența la vot ar putea ajunge la două treimi din alegătorii înregistrați.

Semne ale prezenței ridicate așteptate este votul online, deschis până joi cetățenilor francezi care locuiesc în străinătate, a atins un număr record de 410 mii, față de 250 de mii în 2022.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.