VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ În R. Moldova au fost construite 4 platforme pentru elicoptere SMURD, cu suportul UE

În Republica Moldova au fost inaugurate patru platforme de aterizare-decolare pentru elicoptere în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Platformele au fost construite în cadrul Proiectului transfrontalier România – R. Moldova SMURD-2, finanțat de Uniunea Europeană. Bugetul proiectului este de peste 10 milioane de euro.

Cele patru Platforme de aterizare-decolare a elicopterelor sunt construite în imediata apropiere a spitalelor teritoriale, crescând astfel capacitatea operațională de a acorda îngrijiri medicale unui spectru larg de victime.

Acestea sunt amplasate pe următoarele adrese: în municipiul Chișinău, str. Nicolae Testemițeanu nr.29 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, în municipiul Chișinău, str. Poamei nr.21 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică „Institutul Mamei și Copilului”, în municipiul Bălți, satul Corlăteni, raionul Rîșcani lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Bălți și în municipiul Cahul lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Cahul.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, toate cele 4 platforme de aterizare-decolare sunt proiectate pentru un elicopter de design critic EC 135, cu o suprafață fiecare de 15m x 15m. Platformele sunt dotate cu bandă de vânt, iar suplimentar platforma din municipiul Cahul este dotată și cu echipament de iluminat și marcaje speciale pentru funcționarea VFR de zi și de noapte.

Potrivit IGSU, intervențiile aeriene se dovedesc a fi mai rapide și mai sigure decât intervențiile terestre, ținând cont de faptul că condițiile actuale ale infrastructurii rutiere din zona eligibilă duc la întârzieri semnificative. Totodată, intervențiile aeriene vor reduce timpul de răspuns și vor oferi o disponibilitate sporită prin acoperirea unei zone extinse de operare. Platformele de aterizare-decolare vor contribui la creșterea nivelului de siguranță aeriană, prin crearea condițiilor adecvate pentru funcționarea 24/7 a elicopterelor.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Bugetul total al proiectului este în valoare de peste 10 milioane de euro, dintre care peste 6 milioane de euro constituie finanțare nerambursabilă.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.