VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

FOTO/ Echipele de asistență medicală urgentă din țară au primit ambulanțe noi

24 de ambulanțe noi, dotate cu echipamentele necesare pentru acordarea asistenței medicale de urgență populației, au fost distribuite miercuri, 11 ianuarie, substațiilor din mai multe raioane ale țării.

Potrivit Ministerului Sănătății au fost repartizate 17 ambulanțe de tip C și șapte de tip B. Autosanitare de terapie intensivă mobilă (tip C) au primit 13 substații de asistență medicală urgentă: SAMU Bălți, Drochia, Edineț, Ocnița, Soroca, Cahul, Comrat, Ungheni, Strășeni, Hâncești, dar și Centru, Botanica, Râșcani (Chișinău).

Cu ajutorul acestor ambulanțe, de care nu dispuneau anterior substațiile, va fi sporită operativitatea acordării primului ajutor calificat, în cazul urgențelor medico-chirurgicale majore, cele traumatologice, cardiovasculare, respiratorii, neurologice, pediatrice, etc.

Echipamentele pe care le au aceste autosanitare permit echipelor specializate de terapie intensivă mobilă – medicilor și asistenților medicali, să monitorizeze continuu și îngrijească pacienții în stare critică, pe durata transportării lor la instituțiile medicale spitalicești.

Accesul populației la primul ajutor calificat va fi facilitat și de cele șapte ambulanțe noi tip B, pe care le-au primit cinci substații – SAMU Ialoveni, Cimișlia, Cantemir, Glodeni și Centru (Chișinău), dar și două puncte de asistență medicală urgentă (PAMU) Cornești și Zîrnești.

Menționăm că, ambulanțele distribuite astăzi fac parte din lotul de autosanitare, contractate în cadrul unui proiect de modernizare a parcului auto al CNAMUP, finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Parcul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) dispune în prezent de 470 de ambulanțe.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.