VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Curtea de Apel din Paris a dat câștig de cauză R. Moldova în litigiul cu SPC Stileks

Curtea de Apel din Paris, Franţa, a pronunţat marți, 10 ianuarie, hotărârea definitivă de anulare a sentinţei tribunalului arbitral ad hoc din 25 octombrie 2013 în cauza SPC Stileks (succesor în drepturi a LLC Komstroy şi LLC Energoalliance Ucraina) împotriva R. Moldova, prin care R. Moldova a fost obligată să achite despăgubiri de circa 50 de milioane de dolari firmei „Energoalians” din Ucraina. Un anunț în acest a fost făcut de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

Curtea a stabilit, în absenţa unei investiţii protejate de Tratatul privind Carta Energiei din 1994, lipsa de competenţă a tribunalului arbitral. Totodată, în afară de obligarea SPC Stileks la plata cheltuielilor de judecată, instanţa de apel a mai dispus şi încasarea în favoarea Republicii Moldova a sumei de 250 000 Euro cu titlu de alte cheltuieli.

Prin sentinţa tribunalului arbitral ad hoc (Paris, Franța) din 25 octombrie 2013, a fost dispusă încasarea din contul Republicii Moldova în beneficiul LLC Energoalliance (în prezent SPC Stileks) a sumei de 592 881 395 lei şi 540 000 dolari SUA. Cauza a avut ca obiect pretinsa neachitare de către Î.S. „Moldtranselectro” a energiei electrice furnizate pe perioada anilor 1999-2000.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.