VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FOTO/ Circa 300 de elevi și profesori din Basarabeasca beneficiază de condiții de studiu îmbunătățite, grație suportului UE

La Basarabeasca a avut loc la 24 noiembrie inaugurarea proiectului finanțat de Uniunea Europeană privind sporirea eficienței energetice în cadrul Liceului Teoretic „Matei Basarab”. Valoarea totală a proiectului constituie peste 25 milioane de lei.

Potrivit delegației Uniunii Europene la Chișinău, Liceul Teoretic „Matei Basarab” a fost renovat și eficientizat energetic în urma realizării a 15 măsuri investiționale. Astfel, a fost termoizolată anvelopa clădirii (2 708 mp), clădirea a fost asigurată cu energie regenerabilă prin instalarea a 35 bucăți de panouri fotovoltaice, liceul și terenul aferent au fost iluminate (9 piloni și corpuri de iluminat de 32W). Încăperile liceului au fost asigurate cu sisteme de ventilare și anti-incendiu și inventar sanitar, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu necesități speciale, bucătăria instituției a fost modernizată și dotată cu echipament tehnic. Aceste lucrări au fost executate în perioada 2020-2021 de către SRL „Polimer Gaz Conducte”.

Valoarea totală a proiectului „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab” din orașul Basarabeasca constituie aproximativ 25,28 mil. lei, din care 25,08 mil. lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene și 0,2 mil lei – cofinanțarea din partea Consiliului Raional Basarabeasca. În rezultatul implementării proiectului, consumul anual normat de energie la Liceul din orașul Basarabeasca s-a redus cu circa 286 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu circa 62 tone. 

„O școală bună este o școală sigură, modernă, în care copiii se simt bine. Și asta am văzut astăzi aici, la Liceul Teoretic „Matei Basarab”. Datorită suportului UE și al Guvernului Germaniei, acest liceu a fost asigurat cu energie regenerabilă prin instalarea a 35 de panouri fotovoltaice, a fost iluminată clădirea instituției și terenul aferent, a fost construită o cale de acces pentru persoanele cu dizabilități. Cei 266 de elevi, 18 profesori și 14 lucrători auxiliari activează acum într-un mediu confortabil și inclusiv, în condiții de învățământ europene”, a declarat Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. 

Eficientizarea energetică a clădirii Liceului „Matei Basarab” este un exemplu remarcabil de sustenabilitate și responsabilitate față de climă și mediu, prin reducerea amprentei sale de carbon. Ne bucurăm că prin eforturi comune am creat condiții mai bune de studiu și muncă pentru elevii, profesorii și personalul tehnic care învață și activează aici. Lucrările de modernizare a Liceului din Basarabeasca, precum instalarea de panouri solare, de sisteme mai bune de încălzire și ventilație, îmbunătățirea izolației, înlocuirea geamurilor și renovarea acoperișului, vor reduce consumul de energie cu peste 50% anual, ceea ce va permite economisirea de fonduri, care pot fi reinvestite în alte proiecte de dezvoltare a Liceului. Totodată, eficientizarea energetică contribuie pozitiv la parcursul Moldovei de aliniere la standardele UE privind protecția mediului și prevenirea schimbărilor climatice, în special în contextul avizului pozitiv al Comisiei Europene de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”, Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova:

Măsura investițională „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab” este finanțată de Uniunea Europeană și implementată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în cadrul proiectului „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficiență energetică în clădirile publice”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Bugetul total al proiectului este de 39,8 milioane euro.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.