„Dacă noi dăm autorităților locale competențe, responsabilități, noi trebuie să le dăm și resurse”. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei de Iurie Țap, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
„Capacitate administrativă reală astăzi nu știu dacă au 10-15 la sută. Legea nr. 435 spunea că capacitatea administrativă înseamnă că cheltuielile administrative trebuie să fie 30 la sută din veniturile proprii și iată acest venit propriu, aceasta este problema de bază, pentru că în ultimii ani, din 2015 încoace, el a scăzut dramatic și ajunsese într-un timp la 10 la sută, media europeană este 45-50 la sută. Deci, dacă noi dăm autorităților locale competențe, responsabilități, noi trebuie să le dăm și resurse, iată aceste venituri proprii, de fapt, ele sunt acele mijloace pentru drumuri, pentru apă, pentru sanitație, pentru salubrizare ș.a.m.d”, a declarat Iurie Țap.
Potrivit ex-deputatului, deocamdată cetățenii nu sunt gata să-și asume responsabilitatea pentru treburile comunității. Totodată, Iurie Țap susține că reforma administrativ-teritorială este necesară pentru ca satele din R. Moldova să se modernizeze.
„Dacă ne dorim cu adevărat ca satele să renască, trebuie să creăm mediul și trebuie să fie acea putere care să dorească, nu contează. Apropo, dacă eu o să fac așa, schematic, în toate localitățile unde sunt astăzi primării, sunt sedii, e normal să rămână specialiști, dacă facem o primărie mare, adunăm 5 primării actuale, facem o primărie mare, sediile rămân, rămân ale primăriei și acolo rămân specialiști, poate să rămână 1, 2 sau 3, în funcție de numărul de locuitori, fiindcă avem nevoie de acel specialist relații cu publicul care o să aibă legătura, sigur că are computer, și care are legătură cu primăria, unde este ghișeul unic de bază și toate cererile cetățenilor, de la acest specialist trebuie să se ducă la primărie, primăria mai departe face legătura cu cine trebuie, cetățeanul nu pierde timp, cetățeanul nu cheltuie bani și, principalul, rămân acești specialiști care utilizează această clădire și o transformăm în centru comunitar. Avem nevoie de un asistent social, să-i spunem, sau pentru problemele copiilor, sau acel specialist relații publice, sau dacă ținem cont că o autonomie veritabilă trebuie să punem și sarcina acumulării veniturilor trebuie și un specialist pentru perceperi, cel puțin 3-4 specialiști ar rămâne în aceste localități, în aceste primării, iar primarul, secretarul, viceprimarii, după caz, o dată în lună sau când, mă rog, am spus aceste lucruri ca să se înțeleagă”, a mai spus Iurie Țap.