VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Forța Fermierilor susține că este mințită de autorități: „Comisia creată de Ministerul Agriculturii este o structură butaforică”

Asociația Forța Fermierilor afirmă că Comisia specială pentru analiza problemelor datoriilor agricultorilor, creată de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, deocamdată nu este funcțională. Totodată, potrivit fermierilor, autoritățile mimează procesul de ajutor țintit, promis de Guvern, privind relațiile cu creditorii.

Asociația afirmă că din data creării Comisiei, 4 decembrie 2023, a avut loc o singură ședință.

M„inisterul a solicitat de câteva ori de la mai multe asociații informația despre fermierii, care se află în incapacitate de plată. Conform declarației publice a secretarului de stat, domnului Vasile Șarban, primele 120 de întreprinderi agricoli au prezentat informația solicitată. Însă, după întocmirea listei respective nu a urmat nimic. Timp de o lună, în pofida solicitărilor noastre, nu au mai fost ședințele Comisiei și noi nu cunoaștem care sunt planurile acestei entități”, se arată în declarația fermierilor.

Reprezentanții asociației Forța Fermierilor susțin că în prezent nu există din partea autorităților nici un ajutor individual pentru fermieri, care se află în dificultate de plată, „așa cum afirmă unii demnitari de stat”. Fermierii consideră că sunt mințiți de autorități care „mimează procesul de ajutor țintit”.

„Organizația noastră în măsura posibilităților și grație relațiilor bilaterale eficiente cu Camera de Comerț și Industrie acordă sprijinul consultativ producătorilor agricoli din raioanele Cahul și Cantemir, care dispun de acte de secetă. Însă, marea majoritatea agricultorilor mici și mijlocii sunt în criză imensă din cauza discrepanței enorme între costurile foarte ridicate de producere și prețurile mizere de comercializare a materiei prime. Membrii noștri consideră că au fost din nou mințiți și că actualmente se mimează procesul de ajutor țintit, promis de Guvern, privind relațiile cu creditorii, care continuă presiuni asupra fermierilor”, precizează fermierii.

Forța Fermierilor declară că Comisia creată de Ministerul Agriculturii la moment „este o structură butaforică, care nu are competențe juridice și planul de acțiuni” și care are menire doar să manipuleze opinia publică.

Fermierii au protestat, în perioada 22 noiembrie – 8 decembrie, cu tractoarele în fața Guvernului și au organizat marșuri cu tehnica agricolă pe străzile capitalei. Principala revendicare a acestora a fost instituirea unui moratoriu temporar asupra aplicării penalităților, executarea silită și demararea proceselor de insolvabilitate pentru producătorii de cereale afectați de secetă și prețurile mici, pentru a-și rambursa datoriile.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.