VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Forța Fermierilor, despre licențe la import: Ministrul Agriculturii a încălcat decizia CSE

Asociația Forța Fermierilor se plânge pe lipsa de transparență din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în procesul elaborării și implementării mecanismului de licențiere a importului pentru anumite categorii de cereale și oleaginoase. 

Într-o declarație remisă presei, membrii Asociației se arată indignați de faptul că Regulamentul privind organizarea și funcționarea comisiei de licențierea importului, aprobat ieri prin ordinul ministrului, nu a fost publicat în prealabil pentru consultări publice.

Nu a fost organizată nicio întâlnire pe acest subiect cu reprezentanții asociațiilor de profil agricol, chiar dacă ideea restricționării importurilor cerealelor și oleaginoaselor a fost promovată de organizația noastră încă din primăvară 2023. Chiar dacă actul normativ respectiv a fost în mare parte copiat de la ordonanță de urgență a Guvernului României, din motive necunoscute domnul ministru a omis un moment important, legat de implicarea sectorului asociativ din agricultură în procesul eliberării licențelor de import. În regulamentul, aprobat ieri, nu este nici un cuvânt despre participarea membrilor asociațiilor de profil agricol în activitatea comisiei de licențiere a importului. Această „scăpare” este foarte stranie în contextul dispoziției Comisiei Situației Excepționale nr. 87 din 4 octombrie 2023, unde pct. 1.5. express prevede ca reprezentanții asociațiilor de profil ar trebui fie membrii comisiei de licențiere”, declară Asociația Forța Fermierilor.

În acest context, Asociația cere revizuirea urgentă a Regulamentului și includerea în componența comisiei de licențiere cel puțin doi reprezentanți ai asociațiilor de profil agricol, așa cum a procedat Guvernul României.

„Asemenea abordare netransparentă a ministrului agriculturii și industriei alimentare a subiectului importului cerealelor și oleaginoaselor au provocat suspiciunile din partea mai multor fermieri că ar exista interese ascunse în cadrul procesului eliberării licențelor de import ale unor magnați transnaționali, care demult au bătut cale în birourile guvernamentale”, se mai arată în declarație.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.