VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmărit pentru expunerea a sute de mii de acte confidențiale, este liber și a părăsit Marea Britanie

Julian Assange este liber şi a părăsit luni Marea Britanie şi închisoarea de înaltă securitate de lângă Londra unde a fost încarcerat timp de cinci ani, a dezvăluit WikiLeaks după anunțarea unui acord de recunoaştere a vinovăției cu justiția americană.

Potrivit WikiLeaks, australianul în vârstă de 52 de ani a ieșit luni dimineață din închisoarea Belmarsh şi a fost eliberat de justiția britanică pe aeroportul Stansted din Londra în cursul după-amiezii, de unde s-a îmbarcat într-un avion şi a părăsit Marea Britanie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Unul dintre cei mai căutați oameni din lume, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a acceptat să pledeze vinovat în fața unui tribunal american pentru a-şi recâştiga libertatea după cinci ani de detenție în Regatul Unit.

Urmărit penal pentru expunerea a sute de mii de documente confidențiale, Julian Assange urmează să apară miercuri la ora locală 09:00 (23:00 GMT marți) în faţa unui tribunal federal din Insulele Mariane, un teritoriu american din Pacific, potrivit documentelor judiciare făcute publice în noaptea de luni spre marți.

Assange, care face în prezent obiectul unei anchete penale pentru „conspirație în vederea obținerii şi divulgării de informații referitoare la apărarea națională”, ar trebui să pledeze vinovat doar pentru această acuzație, conform documentelor, care o desemnează şi pe complicele său, soldatul american Chelsea Manning, drept sursa scurgerii masive de informații.

El ar trebui să fie condamnat la 62 de luni de închisoare, deja executate în detenție provizorie la Londra, ceea ce i-ar permite să se întoarcă liber în țara sa natală, Australia.

Acest acord, care pune capăt unei epopei care durează de aproape 14 ani, intervine cu două săptămâni înainte de o altă audiere crucială în fața instanțelor britanice. La 9 şi 10 iulie, instanța trebuia să examineze recursul lui Julian Assange împotriva extrădării sale în Statele Unite. El lupta pentru a evita să fie predat justiției americane, care îl urmăreşte pentru că a făcut publice, începând din 2010, peste 700 000 de documente confidențiale privind activități militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan. Aceste documente includ o înregistrare video care arată civili, inclusiv doi jurnalişti Reuters, ucişi de focul unui elicopter de luptă american în Irak în iulie 2007.

Cu 18 capete de acuzare, el putea, teoretic, să facă până la 175 de ani de închisoare în temeiul Legii privind spionajul. Chelsea Manning, la rândul său, fusese condamnată în august 2013 la 35 de ani de închisoare de o curte marțială, dar a fost eliberată după şapte ani în urma comutării pedepsei de către preşedintele Barack Obama.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.