VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

R. Moldova și NATO continuă dialogul pentru consolidarea rezilienței în sectorul energetic contra amenințărilor cibernetice și hibride

Republica Moldova și NATO își continuă dialogul și cooperarea în vederea consolidării rezilienței în sectorul energetic împotriva amenințărilor cibernetice și hibride. Experți din Moldova și NATO s-au întâlnit vineri, 21 iunie 2024, la Chișinău, pentru a face bilanțul eforturilor actuale ca urmare a exercițiului de tip Table Top (TTX) pentru reziliență coerentă 2024 Moldova (CORE 24-M TTX).

Evenimentul a reprezentat discuții politice post-exercițiu axate pe prevederile raportului exercițiului, redactat de Școala Postuniversitară Navală din Statele Unite ale Americii, cu prezentarea lacunelor identificate pe durata exercițiului CORE 24-M TTX și propunerilor de modificare/adaptare a politicilor, în vederea sporirii rezilienței sectorului energetic critic al Republicii Moldova, din perspectiva securității cibernetice și a riscurilor hibride.

Astfel, în cadrul evenimentului la invitația Ministerului Energiei au participat entitățile cheie în ceea ce privește asigurarea securității securității statului inclusiv din perspectiva securității cibernetice și informaționale, precum Consiliul Suprem de Securitate, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția pentru Securitate Cibernetică.

În cuvântul său de salut, secretara de stat, Cristina Pereteatcu, a subliniat importanța evenimentului. „Trebuie să ne întâlnim, să colaborăm și să creștem conștientizarea cu privire la reziliența sectorului energetic și riscurile cu care ne confruntăm. Republica Moldova este deschisă pentru orice sprijin din partea partenerilor internaționali, care ne pot ajuta în dezvoltarea capacităților în acest domeniu”.

Totodată, șeful Secțiunii de Securitate Climatică și Energetică în cadrul Diviziei de Inovație, Hibrid și Cibernetică NATO, Samu Paukkunen, a reiterat că Alianța va continua să sprijine Republica Moldova în vederea consolidării rezilienței energetice. “Raportul Echipei de Suport Consultativ pentru Reziliență NATO din anul trecut și Exercițiul de Mese Rotunde oferă baze solide pentru continuarea dialogului și sprijinului practic în consolidarea rezilienței energetice a Republicii Moldova. Aceste eforturi vor ajuta Moldova să fie pregătită și să facă față eventualelor riscuri sau provocărilor actuale, dar și să fie pregătită pe viitor pentru provocările emergente de securitate”, a menționat oficialul în cadrul discursului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.