VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FMI: Deglobalizarea economiei ar crește prețurile și ar reduce producția mondială cu până la 7%

Deglobalizarea economiei ar crește prețurile și ar reduce producția mondială cu până la 7%, dar impactul mai mare ar fi asupra țărilor mai sărace, care produc acum componente tehnologice, scrie Reuters.

O analiză realizată de Fondul Monetar Internațional arată că o eventuală „fragmentare drastică” a economiei globale, după zeci de ani de integrare economică, ar putea reduce produsul brut al omenirii cu până la 7%, impactul cel mai mare fiind înregistrat de țările care participă, prin furnizarea de componente, la fabricarea de produse tehnologice cu valoare adăugată mare. Acestea ar pierde până la 12% din PIB, o cădere semnficiativă, având în vedere și raportarea la o valoare mai mică a economiilor lor.

FMI mai precizează că fluxurile globale de bunuri și de capitaluri, stabilizate după criza financiară din 2008-2009, dar și după restricțiile comerciale din anii ce au urmat acesteia, „au fost puse la încercare Atât de pandemia de Covid-19, cât și de invazia Rusiei în Ucraina, crescând scepticismul cu privire la beneficiile globalizării”. Dar chiar și o fragmentare limitată a economiei globale ar reduce cu 0,2% PIB-ul mondial.

Analiza FMI menționează și faptul că, prin consolidarea legăturilor comerciale, nivelul sărăciei la nivel global a scăzut semnificativ. Studiile existente arată că introducerea de alte restricții comerciale ar provoca în primul rând creșteri de prețuri, dar și decuplarea tehnologică a unor națiuni, țările cu venituri mici fiind cele mai expuse riscului.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.