VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Mai mulți medici din R. Moldova au fost instruiți cum să gestioneze pacienții traumatizați în conflictele militare și calamitățile naturale

30 de medici chirurgi, ortopezi și traumatologi din Republica Moldova au participat în premieră la cursul privind chirurgia traumei în condiții ostile. Cursul HEST (Hostile Environment Surgical Training) este conceput pentru a instrui doctorii de specialități chirurgicale cum să gestioneze pacienții traumatizați în cadrul conflictelor militare și a calamităților naturale.

Pentru instruiri au fost utilizate cele mai recente tehnologii și tehnici know-how, medicii moldoveni având posibilitatea să practice pe modele anatomice și alte simulatoare ce imită cu precizie corpul uman. Precum și să învețe din experiența bogată a medicilor de la „David Nott Foundation”, care au muncit, dar și au predat în Yemen, Libia, Irak, Ucraina.

În total, peste 1100 de medici din 15 țări au beneficiat de aceste cursuri de nivel mondial, create de cunoscut chirurg britanic David Nott.

„Toți instructorii au venit cu un bagaj enorm personal de experiență în ceea ce privește tratamentul traumatizaților în condiții de război și calamități, experiență care au împărtășit-o cu noi. Unul din momentele forte ale cursului a fost structura acestuia: partea teoretică a inclus demonstrarea cazurilor reale, fiind urmată de practicarea diferitor dexterități și manevre practice”, a menționat Conf. Dr. Marin Vozian, medic chirurg.

Trainingul HEST face parte din seria de instruiri planificate de OMS Moldova pentru a sprijini formarea și dezvoltarea capacităților personalului clinic și managerial în domeniul evenimentelor cu victime în masă.

În contextul crizei refugiaților, OMS a mobilizat expertiza tehnică și financiară necesară pentru a acorda tot sprijinul Ministerului Sănătății în gestionarea crizei refugiaților.

Evenimentul a fost organizat la Chișinău de Biroul OMS din Republica Moldova și Fundația „David Nott” din Marea Britanie, în colaborare cu USMF „Nicolae Testemițanu” și cu suportul Uniunii Europene.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.