VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

FISC: Se constată o diminuare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru”

În primele 6 luni ale anului 2023 a fost înregistrată o diminuare a practicii de achitare a salariilor „în plic” și a muncii „la negru”. Despre aceasta anunță Serviciul Fiscal de Stat, care subliniază că rezultatele respective au fost atinse urmare a acțiunilor întreprinse de către autoritate în acest sens, un accent deosebit fiind pus pe consilierea și informarea contribuabililor în vederea creării condițiilor propice pentru conformarea benevolă a acestora.

Astfel, pentru 6 luni ale anului 2023, în rezultatul controalelor au fost calculate suplimentar la buget obligații fiscale aferente plăților salariale (cu excepția penalităților și amenzilor aplicate) în sumă totală de 6.323.577 lei sau cu 1.272.795 lei mai puțin comparativ cu perioada similară a anului 2022 inclusiv:

  • la compartimentul impozitul pe venit pentru 6 luni ale anului 2023 au fost calculate obligații fiscale în mărime de 1 598 303 lei, în descreștere cu 346 257 lei comparativ cu perioada similară a anului precedent;
  • suma contribuțiilor de asigurări sociale aferente plăților salariale calculate suplimentar la buget, pentru 6 luni ale anului 2023 constituie 3 469 045 lei, mai puțin cu 607 340 lei comparativ cu 6 luni ale anului 2022;
  • suma primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală aferente plăților salariale în rezultatul controalelor fiscale pentru 6 luni ale anului 2023 constituie 1 256 229 lei, în descreștere cu 319 198 lei comparativ cu 6 luni al anului 2022.

    Sarcina autorității fiscale constă în asigurarea administrării fiscale, prin crearea de condiții contribuabililor pentru conformare la respectarea legislației și educarea civismului fiscal al populației, aplicarea uniformă a politicii și reglementărilor în domeniul fiscal. În acest sens, SFS va continua acțiunile de informare și educare în vederea creșterii conformării fiscale voluntare la nivel național în rândul contribuabililor, precum și pentru a-i determina să declare corect toate sursele de venit, respectiv impozitele aferente”, precizează Serviciul Fiscal de Stat.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.