VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fiecare al cincilea moldovean își are tensiunea arterială mărită

Aproximativ 594 de mii de moldoveni suferă, în prezent, de hipertensiune arterială și se află sub supravegherea medicilor, arată datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În contextul Zilei Mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale, marcată pe 17 mai în toată lumea, medicii reamintesc despre complicațiile ce pot fi provocate de tensiunea mare în cazul în care nu este tratată.

Specialiștii Ministerului Sănătății precizează că la majoritatea pacienților, hipertensiunea arterială apare odată cu înaintarea în vârstă. Boala nu poate fi tratată definitiv, dar poate fi controlată prin administrarea cu regularitate și pe tot parcursul vieții a preparatelor antihipertensive, prescrise de medicul de familie sau medicul cardiolog. Totuși, în ultimii ani se observă o tendință de „întinerire” a pacienților cu hipertensiune arterială, în special din cauza unui stil de viață dezechilibrat. ”Din factorii de risc fac parte stresul, inactivitatea fizică, fumatul, consumul de alimente grase, de sare în exces, dar și alcool. Eliminarea acestor factori de risc poate preveni apariția hipertensiunii arteriale, iar la pacienți hipertensivi reduce valorile tensionale și, respectiv, cantitatea medicamentelor administrate pentru controlul acestora”, se arată într-un material publicat pe pagina oficială a Ministerului Sănătății.

În fiecare an, la 17 mai, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale – boală cronică ce se manifestă prin creșterea constantă a tensiunii arteriale peste valoarea de 140/90 mmHg. În lipsa tratamentului, hipertensiunea duce la complicații severe, precum accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, boală cronică de rinichi. 

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.