VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Fermierii vor ieși cu tractoarele în PMAN. Din 7 iunie sunt anunțate proteste non-stop în centrul Chișinăului

Asociația ”Forța Fermierilor” anunță că din 7 iunie vor intra într-un protest non-stop ce va dura cel puțin trei săptămâni. Printr-o înștiințare transmisă Primăriei Capitalei, agricultorii susțin că vor ieși cu 300 de unități de tehnică agricolă în Piața Marii Adunări Naționale, transmite newsmaker.md.

”Vă aducem la cunoștință că la data de 7-30 iunie, anul 2023, non-stop în localitatea mun. Chișinău, locul PMAN, dorim să desfășurăm o întrunire sub formă de protest cu tehnică agricolă. La întrunire vor participa circa 1000 de persoane cu 300 unități de tehnică agricolă”, se arată în declarația asociației.

Organizatorii susțin că protestele vor fi pașnice și solicită asigurarea ordinii publice din partea autorităților.

Amintim, săptămâna trecută, pe 17 mai, Asociația ”Forța Fermierilor” a transmis Guvernului o declarație prin care cere executivului să-și asume public, până în data de 3 iunie, mai multe angajamente, în caz contrar, pe data de 7 iunie, agricultorii vor ieși în stradă.

Printre condiționalitățile transmise se numără interzicerea importului de cereale din Ucraina și obligarea Portului Giurgiulești ca din 1 iulie și până pe 31 decembrie să accepte doar exporturile producției agricole din Moldova. Asociația mai insistă ca până în 1 august să fie achitate compensațiile pentru costurile de producere de cel puțin 3000 de lei la hectar pentru grâu, orz și rapiță, până pe 1 iulie să fie plătite datoriile pentru subvențiile din 2022 și să fie prelungit programul de rambursare a TVA până la sfârșitul acestui an.

Amintim că la ultimele întâlniri ale fermierilor cu premierul Dorin Recen și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, autoritățile au declarat că nu vor suspenda importurile de cereale din Ucraina, dar vor monitoriza, la fiecare două zile, volumul de produse ce intră pe teritoriul țării noastre, așa încât să poată interveni și să nu fie afectați și mai mult întreprinderile locale.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.