VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ultimatumul fermierilor. Agricultorii amenință cu proteste masive și blocarea drumurilor naționale

Guvernul este luat din nou în furci de agricultori. Asociația ”Forța Fermierilor” anunță proteste masive și blocarea drumurilor naționale cu tehnica agricolă dacă executivul nu va interveni de urgență pentru a scoate sectorul din impas, în special prin interzicerea importului de cereale din Ucraina. Agricultorii insistă ca toate problemele lor să fie abordate și în cadrul Summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie.

Asociația ”Forța Fermierilor” a transmis o declarație prin care cere executivului să-și asume public, până în data de 3 iunie, mai multe angajamente, în caz contrar, pe data de 7 iunie, agricultorii vor ieși în stradă.

Printre condiționalitățile transmise se numără interzicerea importului de cereale din Ucraina, în contextul în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este și după 5 iunie, și obligarea Portului Giurgiulești ca din 1 iulie și până pe 31 decembrie să accepte doar exporturile producției agricole din Moldova. Asociația mai insistă ca până în 1 august să fie achitate compensațiile pentru costurile de producere de cel puțin 3000 de lei la hectar pentru grâu, orz și rapiță, până pe 1 iulie să fie plătite datoriile pentru subvențiile din 2022 și să fie prelungit programul de rambursare a TVA până la sfârșitul acestui an.

”Din anul trecut domeniul agrar este afectat de secetă cruntă, de creșterea prețurilor la resursele necesare producerii agricole cu 150-200% și de majorarea dobânzilor la credite de aproximativ trei ori. Excesul producției agricole din Ucraina a influențat prăbușirea prețurilor pe piața internă la grâu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui cu 2-4 lei per kg. În prezent, sectorul agrar este extrem decapitalizat și fermierii nici nu pot miza măcar pe subvențiile pentru anul trecut, care se achită cu mare întârziere. Atragem atenția că aproape toate propunerile organizației noastre privind acordarea suportului fermierilor în vederea depășirii crizelor, înaintate din august 2022, au fost ignorate de autoritățile statului. Nicio promisiunea de-a noastră nu a fost realizată și totul a rămas la nivelul promisiunilor”, se arată în declarația Asociației ”Forța Fermierilor”.

Amintim că la ultimele întâlniri ale fermierilor cu premierul Dorin Recen și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, autoritățile au declarat că nu vor suspenda importurile de cereale din Ucraina, dar vor monitoriza, la fiecare două zile, volumul de produse ce intră pe teritoriul țării noastre, așa încât să poată interveni și să nu fie afectați și mai mult întreprinderile locale.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.