VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

Ministerul Finanțelor: Extinderea beneficiarilor de rambursări ale TVA nu are acoperire financiară

Ministerul Finanțelor susține că, la ora actuală, nu există o acoperire financiară pentru extinderea numărului de beneficiari de rambursări ale TVA, în condițiile solicitate de Asociația ”Forța Fermierilor”. Totodată, ministerul este gata să caute soluții comune de depășire temporară a situației, însă regretă că în cadrul ședinței de ieri cu agricultorii, aceștia au refuzat dialogul, pe motiv că la întrunire nu era prezentă ministra Finanțelor.

Printr-un comunicat, Ministerul Finanțelor a explicat de ce nu a avizat pozitiv unele aspecte ale proiectului legislativ privind includerea noilor subiecți pentru restituirea TVA și extinderea acestui program cu încă un an.

”Având în vedere lipsa unui impact bugetar potențial, fără identificarea surselor de finanțare, propunerile de extindere a beneficiarilor Programului de rambursare a TVA creează riscuri pentru onorarea angajamentelor de finanțare a cheltuielilor planificate atât față de acești beneficiari, în cazul acceptării fără acoperire, cât și față de alți beneficiari ai cheltuielilor guvernamentale”, se arată în comunicatul Ministerului Finanțelor.

Instituția a precizat că în primele patru luni ale acestui an au fost adoptate 427 de decizii privind rambursarea TVA, fiind acceptată de Serviciul Fiscal spre restituire suma de peste 120 de milioane de lei.

”Ministerul Finanțelor reiterează că orice politică acceptată de Guvern necesită siguranța existenței spațiului fiscal pentru implementarea acesteia. De aceea, de către specialiștii din cadrul Ministerului se analizează foarte atent și profesionist fiecare solicitare, în sensul asigurării balansării între necesitatea acoperirii nevoilor și resursele existente. Or, orice pierdere de buget acceptată necesită identificarea unei surse de acoperire a acesteia din contul renunțării la finanțarea altor politici, ceea ce ar putea genera, de asemenea, nemulțumirea părților interesate”, mai precizează Ministerul Finanțelor.

Amintim că, ieri, întâlnirea de ieri a fermierilor la Ministerul Finanțelor, unde urma să se discute despre rambursarea TVA-ului întreprinderilor, nu a adus niciun rezultat. Agricultorii așteptau ca în fața lor să iasă ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, însă la întrevedere a venit adjuncta sa. În semn de protest, reprezentanții Asociației ”Forța Fermierilor” au părăsit sala și au acuzat-o pe ministră de comportament sfidător. Ministerul Finanțelor a precizat că Veronica Sirețeanu se afla la o reuniune internațională în Muntenegru, iar soluțiile ar fi putut fi găsite în cadrul ședinței și cu participarea altor funcționari și specialiști ai instituției.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.