VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fermierii români amenință cu proteste, inclusiv blocări de porturi și vămi

Agricultorii din România amenință că vor bloca porturile și vămile dacă nu se prelungește interdicția de import a cerealelor din Ucraina. Fermierii le-au scris președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu și mai multor miniștri pentru a le atrage atenția că dacă interdicția nu va fi prelungită, prețurile se vor prăbuși și mai mult pentru agricultorii din România.

„Având în vedere că România, împreună cu Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia, au făcut compromisuri extraordinare pentru a se evita ,,amenințările la adresa securității alimentare a lumii” și totodată pentru a oferi sprijin fermierilor ucraineni, aflați în momente atât de grele din cauza războiului, prin facilitarea exporturile agricole ale Ucrainei, România a avut doar de pierdut, deoarece 95% din produsele agricole ieșite din Ucraina au rămas în UE creând grave perturbări ale pieței. Creșterea cantităților de cereale și semințe oleaginoase origine Ucraina, care sunt importate sau tranzitează teritoriile statelor membre vecine Ucrainei, exercită presiuni asupra prețurilor produselor agricole din statele în cauză, în mod special România, saturează capacitățile de stocare și lanțurile logistice de transport și afectează viabilitatea economică a fermierilor”, se arată în scrisoarea fermierilor, citată de digi24.ro.

Agricultorii mai menționează că, deși s-a declarat oficial că din 15 martie au fost interzise importurile de grâu, orz, rapiță, floarea-soarelui și porumb în România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia acest lucru nu a fost respectat de autoritățile europene, ucrainene și naționale.

În aceste condiții, fermierii cer să fie implementate de urgență mai multe măsuri, cum ar fi prelungirea imediată după 15 septembrie a interdicției de import din Ucraina și alte state, înregistrarea contractelor într-o bază de date verificabilă și să nu se poată modifica sau adăuga acte adiționale, măsuri de securizare suplimentară și urgentarea aprobării în Guvern a proiectului de Ordonanță de Urgență Credit Agricol până la sfârșitul lunii septembrie. Dacă aceste cerințe nu vor primi o soluționare până în 1 octombrie, fermierii amenință că vor intra în grevă generală într-un număr masiv și vor bloca portul și toate vămile din țară pe perioadă nelimitată.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.