VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Un grant de 200 de mii de dolari pentru Cimitirul Evreiesc din Chișinău

Ambasada Statelor Unite va acorda un grant de 200 de mii de dolari pentru restaurarea sălii funerare a Cimitirului Evreiesc din Chișinău, declarat monument istoric ce are o vechime, potrivit arheologilor, de peste 200 de ani.

”Este un exemplu concret de respect al poporului american pentru istoria şi cultura Republicii Moldova. Aveţi o ţară frumoasă şi bogată în tradiţii, cu un vast patrimoniu cultural, care trebuie protejat şi SUA contribuie în acest sens”, a declarat Ambasadorul SUA, Kent D. Logsdon, prezent în cadrul unui eveniment organizat chiar pe teritoriul cimitirului.

 În cadrul proiectului va fi efectuată o cercetare arheologică a sitului, o cercetare istorică și, eventual, o restaurare a casei mortuare. Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova va fi responsabil de proiectul de conservare.  

 „Este vorba de un proiect de restaurare, conservare şi salvgardare a patrimoniului comunităţii evreieşti din Moldova.  Va fi creat un grup de lucru, cu implicarea comunității evreiești, care va oferi expertiză şi consultanţă. Suntem recunoscători Statelor Unite, ambasadorilor SUA, care aleg să susțină, atât financiar, cât şi moral țara noastră, care au fost şi ne sunt partenerii de încredere în multe proiecte culturale”, a menționat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

 Cimitirul evreiesc, funcțional încă din 1887, este unul din cele mai vechi cimitire din Chișinău, Republica Moldova. Este un monument istoric de categorie națională, amplasat pe strada Milano, în sectorul Buiucani. Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a evaluat cimitirul ca fiind într-o stare avansată de degradare.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.