VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fermierii protestatari cer polițiștilor să înceteze presiunile asupra lor

Asociația ”Forța Fermierilor” cere Poliției Naționale să înceteze presiunile asupra agricultorilor adunați la protest. Conducerea IGP este acuzată de organizație că intenționat ar fi pus la cale un plan de periclitare a manifestațiilor, în special atunci când nu ar fi depus eforturi pentru crearea unui ”coridor verde” pentru deplasarea tehnicii spre PMAN.

”Începând cu joi, 23 noiembrie, conducerea Inspectoratului General de Poliție a pornit campania de provocare și intimidare a fermierilor, care participă sau intenționează să participe la protestul economic din centru al capitalei. Refuzul, absolut nemotivat al poliției în acordarea asistenței agricultorilor pentru deplasarea în Piața Marii Adunări Naționale, solicitate oficial de organizatorii manifestației, a generat nemulțumirea producătorilor agricoli. Menționăm că în cadrul evenimentului similar din iunie 2023 organizația noastră a conlucrat foarte eficient cu organele de asigurare a ordinii publice, care au organizat «coridorul verde» pentru deplasarea tehnicii agricole în centru capitalei fără nici un deranj pentru locuitorii municipiului. Însă, acum conducerea poliției din start a pus la cale planul pentru a periclita manifestația fermierilor”, se arată într-un nou comunicat al Asociației ”Forța Fermierilor”.

Organizatorii protestelor susțin că și acțiunile polițiștilor cu rețineri pe timp de noapte ale unor participanți la protest, la fel, nu este altceva decât formă de intimidare a agricultorilor.

”Mai mulți comisari raionali de poliție, în stilul perioadei statului capturat, telefonau fermierii și cereau retragerea tehnicii agricole din PMAN sau garantarea neparticipării la protest. Oamenii legii exemplifica cazurile cu rețineri și îi avertizau pe agricultori că ei pot fi următorii cu dosarele penale. Asociația consideră că astfel de măsuri coercitive riscă să ridică gradul de tensiune în rândurile producătorilor agricoli, care sunt disperați la maximum din cauza situației financiare catastrofale. Ei au venit în capitală să-și caute dreptate, nefiind auziți de autoritățile multe luni și nu au avut alte scopuri, decât cele economice. Încercarea intimidării, denigrării și linșării celor, pe care i-ați numit eroi și patrioți 3 ani în urmă, nu vă face față, domnilor guvernanți”, se mai arată în comunicatul asociației.

De asemenea, fermierii cer partidelor să nu folosească protestul în scopurile lor politice.

”Noi, categoric, cerem tuturor partidelor politice să nu încerce să schimbe conotația protestului. Toți provocatori politici imediat vor fi denunțați și înlăturați. Prin urmare, solicităm respect din partea poliției și sistarea imediată amenințărilor agricultorilor. Marea majoritatea polițiștilor sunt oameni onești și stimați de fermieri. Nu impuneți pe ei la abuzuri și conflicte nejustificate. Noi recent am trecut aceste timpuri, care nu ne-au adus nimic bun. P.S.: Ieri, când poliția a continuat presiuni asupra fermierilor, mulți din ei s-au antrenat în procesul deszăpezirii Moldovei. Cu tractoarele „scumpe” agricultorii de la sate au sărit în ajutor autorităților și au curățit zeci de drumuri și au scos din nămeți mulți oameni”, se mai arată în mesajul fermierilor.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.