VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Fermierii cer să nu fie penalizați pentru întârzierea achitării creditelor

Asociația ”Forța Fermierilor” susține că intenționat sunt menținute prețuri joase la materia primă pentru a face și mai mari presiuni pe agricultori în contextul creditelor pe care le au la bancă. Organizația cere, de urgență, introducerea de către Comisia pentru Situații Excepționale a unui moratoriu până în 31 decembrie pentru calcularea penalităților pentru achitarea împrumuturilor.

Solicitarea fost făcută printr-o declarație semnată de Asociația ”Forța Fermierilor”.

”Cerem convocarea imediată a ședinței cu prim-ministrul Republicii Moldova, introducerea urgentă prin decizia CSE a unui moratoriu până la 31decembrie 2023 la calcularea penalităților, dobânzilor de întârziere și altor comisioanelor/taxelor de sancțiuni ce țin de achitarea datoriilor către toți creditorii producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase, necalcularea până la 31 decembrie 2023 penalităților la executarea obligațiunilor față de bugetul public național pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, care produc preponderent cereale și oleaginoase, precum și interzicerea blocării conturilor acestora, interzicerea până la 31 decembrie 2023 executării silite a obligațiunilor fermierilor micro, mici și mijlocii, care produc preponderent cereale și oleaginoase, precum și inițierii procesului de insolvență împotrivă acestora”, se arată în declarația fermierilor.

Agricultorii cer și autosesizarea Consiliului Concurenții în problema prețurilor mici de achiziționare a culturilor de primă grupă, comparativ cu prețuri în regiune, în vederea investigării existenței unui acord de cartel.

Totodată, chiar dacă recolta de cereale va fi mai bună comparativ cu anul precedent, fermierii susțin că suportă în continuare pierderi enorme, care variază între 3-6 mii de lei la hectar.

”Constatăm că din tot bazinul Mării Negre la moment în Moldova sunt cele mai joase prețuri la grâu, orz și rapiță. Chiar și în Ucraina un kg de grâu costă în medie 2,9lei per kg, pe când la noi în țară acest preț este de 2,5 lei. În general, în toate țările Europei de Est, în afară de Moldova, se atestă un trend de majorare ușoară a prețurilor la grâu, orz și rapiță. Îndemnul autorităților abilitate privind vânzarea rapidă a materiei prime este o acțiune iresponsabilă, care contribuie la distrugerea agricultorilor micro, mici și mijlocii”, se mai arată în declarația Asociației ”Forța Fermierilor”.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.