Facebook a permis oligarhului moldovean exilat Ilan Șor, care are legături cu Kremlinul, să difuzeze reclame care îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului prooccidental, chiar dacă el și partidul său politic se aflau pe listele de sancțiuni ale SUA, relatează agenția Associated Press.
Anunțurile în care apărea politicianul de opoziție Ilan Șor au fost în cele din urmă eliminate de Facebook, dar nu înainte de a fi fost văzute de milioane de ori în Moldova.
Căutând să exploateze furia provocată de inflație și de creșterea prețurilor la combustibil, postările plătite ale partidului politic al lui Șor au vizat guvernul președintei pro-occidentale Maia Sandu, care la începutul acestei săptămâni a detaliat ceea ce ea a declarat a fi un complot rusesc pentru a-i răsturna guvernul cu ajutorul unor sabotori externi.
„Încercările de destabilizare sunt o realitate și pentru instituțiile noastre reprezintă o adevărată provocare”, a declarat Maia Sandu joi, în timp ce a depus jurământul un nou guvern condus de premierul prooccidental Dorin Recean, fostul său consilier pe probleme de apărare și securitate, scrie sursa citată.
Anunțurile dezvăluie modul în care Rusia și aliații săi au exploatat lacunele platformelor de socializare – precum Facebook, multe dintre ele operate de companii americane – pentru a răspândi propagandă și dezinformare care utilizează ca armă insecuritatea economică și socială în încercarea de a submina guvernele din Europa de Est.
Regulile care guvernează lista de sancțiuni interzic companiilor din SUA să se angajeze în tranzacții financiare cu persoane și grupuri aflate în lista de sancțiuni. Departamentul de Trezorerie al SUA, care gestionează programul de sancțiuni, a refuzat să comenteze public atunci când a fost întrebat despre reclame.
Meta este o companie americană care deține mai multe rețele de socializare, printre care Facebook și Instagram, platforme unde în ultima jumătate de an au fost postate regulat reclame care îl vizau pe oligarhul plasat sub sancțiuni în SUA, Ilan Șor.
Într-o declarație pentru Associated Press, Meta a declarat că a eliminat postările imediat ce le-a găsit.
„Când Ilan Șor și partidul Șor au fost adăugați pe lista de sancțiuni din SUA, am luat măsuri cu privire la conturile lor cunoscute”, a spus un purtător de cuvânt al companiei. „Când am identificat noi conturi asociate, am luat măsuri și asupra acestora. Respectăm legile privind sancțiunile din SUA și vom continua să lucrăm pentru a detecta și a pune în aplicare conturile și paginile false care încalcă politicile noastre.”
Reclamele care îl vizau pe Ilan Șor au fost identificate de cercetătorii de la Reset, o organizație nonprofit din Londra care cercetează impactul rețelelor sociale asupra democrației, care și-au împărtășit constatările cu Associated Press. Felix Kartte, consilier principal Reset, a declarat că răspunsul lui Meta la dezinformare și propagandă în Moldova ar putea avea implicații majore pentru securitatea europeană.
„Platformele lor continuă să fie arme ale Kremlinului din cauza inacțiunii companiei, iar SUA și Europa riscă să piardă un aliat-cheie în regiune”, a spus Kartte.
Nouă postări diferite plătite ale partidului „ȘOR” au apărut pe Facebook după ce SUA au impus sancțiuni. Majoritatea au fost înlăturate în decurs de o săptămână după anunțarea sancțiunilor. Toate erau clar identificabile după numele lui Șor.
Postările pot fi găsite în biblioteca de reclame online a Facebook, care conține un catalog care poate fi căutat.
Biblioteca confirmă că reclamele plasate de Șor și grupul său au fost văzute de milioane de ori înainte de a fi eliminate.
Cel mai recent anunț, eliminat în urmă cu o lună, a fost retras, deoarece nu a inclus o declinare a răspunderii despre sponsorul anunțului, conform unei note atașate unuia dintre videoclipurile din bibliotecă, totuși biblioteca nu menționează nimic despre sancțiuni.