VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Extrema dreaptă din Franța câștigă primul tur al scrutinului parlamentar și e gata să preia guvernarea. Macron vrea o alianță republicană în fața mișcării

Primele rezultate exit-poll arată că extrema dreapta a câștigat primul tur al alegerilor parlamentare din Franța, în timp ce partidul centrist al lui Emmanuel Macron este doar pe locul trei. Astfel, Adunarea Națională (Rassemblement national RN) ar fi obținut 34%, Noul Front Popular, formațiune de extremă stânga, – 28,1%, Partidul prezidențial al lui Macron – 20,3% și Republicanii – 10,2%.

Partidul de extrema dreaptă Adunarea Națională şi aliații săi ar obține o mare majoritate relativă în Adunarea Națională a Franței sau chiar o majoritate absolută, conform previziunilor.

„Francezii au dat un verdict fără drept de apel” în primul tur al alegerilor legislative, a declarat, duminică seara, Jordan Bardella, liderul extremei drepte. Al doilea tur al alegerilor legislative din 7 iulie „va fi unul dintre cele mai determinante din întreaga istorie a celei de-a Cincea Republicii”, fondată în 1958, a adăugat el, dând asigurări că doreşte să fie, dacă va câştiga, „prim-ministrul tuturor francezilor, un premier de coabitare care respectă Constituția, dar intransigent”.

„Blocul macronist este, practic, şters”, a afirmat, la rândul ei, lidera RN, Marine Le Pen.

„Francezii şi-au arătat dorința de a întoarce pagina celor şapte ani de putere disprețuitoare şi corozivă a şefului statului, Emmanuel Macron, a spus Le Pen, aleasă în primul tur în circumscripția sa din Nord. Ea le-a cerut, de asemenea, francezilor să acorde RN o „majoritate absolută”.

La rândul său, preşedintele Emmanuel Macron a cerut, duminică, o „mare uniune democratică şi republicană” în al doilea tur al alegerilor legislative din Franţa în fața extremei drepte, care s-a clasat detaşat pe primul loc în primul tur al acestui scrutin, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Participarea crescută la primul tur (…) demonstrează importanța acestui vot pentru toți compatrioții noştri şi dorința de a clarifica situația politică”, a spus preşedintele francez, potrivit unui comunicat. „În fața Adunării Naționale (RN) a venit timpul pentru o mare uniune, clar democratică şi republicană, pentru turul doi”, a adăugat Macron.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.