VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

OSCE a adoptat o rezoluție prin care califică acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina drept genocid

Adunarea Parlamentară a OSCE, reunită la București, a adoptat o rezoluție care recunoaște acțiunile Federației Ruse drept genocid asupra poporului ucrainean și necesitatea eliberării teritoriilor ocupate de Federația Rusă.

„În ziua deschiderii sesiunii de vară la București, AP OSCE a adoptat o rezoluție de condamnare a agresiunii armate de 10 ani a Federației Ruse împotriva Ucrainei, prin care a recunoscut acțiunile conducerii politico-militare a Federației Ruse și ale forțelor sale armate în timpul invaziei genocidale pe scară largă a poporului ucrainean”, se arată în rezoluție.

Printre principalele teze ale documentului se numără apelul către toate cele 53 de state participante la OSCE de a depune eforturi pentru eliberarea Crimeii și a tuturor teritoriilor ocupate ale Ucrainei prin susținerea Formulei de Pace și a Platformei Crimeea, solicitarea statelor OSCE de a crea un Tribunal Special care sa tragă la răspundere Federația Rusă pentru crimele comise în timpul războiului agresiv împotriva Ucrainei, de a efectua o anchetă internațională și națională privind atrocitățile în masă, crimele, tortura și violurile comise de armata rusă.

De asemenea, se subliniază necesitatea lansării rapide a mecanismului de utilizare a activelor rusești înghețate în beneficiul Ucrainei, iar țările OSCE sunt invitate să adere la Acordul privind Registrul internațional al daunelor cauzate Ucrainei de agresiunea Rusiei.

Prin rezoluție se cere și un sprijin pentru crearea Coaliției internaționale pentru întoarcerea copiilor ucraineni, precum și pentru asigurarea eliberării prizonierilor de război și a civililor ucraineni și se face un apel la interzicerea importului de gaz lichefiat rusesc în Uniunea Europeana, a reexportului și a tranzitului prin porturile UE.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.