VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Exporturi covârșitoare peste Prut. România, lider pentru R. Moldova

Aproape 70% din exporturile moldovenești au avut ca destinație țări membre ale Uniunii Europene, în primele două luni ale anului – un indicator în creștere cu 4,5%, față de perioada similară a anului trecut, arată date ale Biroului Național de Statistică, publicate marți, 16 aprilie.

Totuși, valoarea exporturilor a fost în scădere cu 12,5%, ajungând la puțin peste 600 de milioane dolari.

România rămâne în continuare principala piață de desfacere a mărfurilor moldovenești, cu o cotă de 32,1% din totalul exporturilor. Urmează Ucraina (7,5%), Germania (6,8%), Turcia (6,5%), Italia (5,6%), Cehia (5,0%), Polonia (4,3%) și SUA (3,2%). Exporturile în Rusia au fost de 3%, iar în Belarus – de numai 2,5%. Livrările de mărfuri în țările CSI au avut o cotă de 6,9% din totalul exporturilor (în scădere cu 2%), și o valoare de puțin peste 41 de milioane dolari (în scădere cu 31,4%), transmite Europa Liberă.

Cota mărfurilor autohtone în structura exporturilor a fost de 78,6%, restul fiind mărfuri reexportate.

Moldova a exportat, în principal: mașini și aparate electrice – 16,6%, cereale și preparate pe bază de cereale – 12,8%, legume și fructe – 12,7%, semințe și fructe oleaginoase – 9%, îmbrăcăminte și accesorii – 6,7%, băuturi alcoolice și nealcoolice – 5,5%, dar și mobilă – 3,9%, și produse petroliere – 3,9%.

Valoarea reexporturilor de mărfuri străine a fost de 128,6 milioane dolari, cu 40,4% mai puțin comparativ cu perioada similară a anului trecut. După prelucrare, Moldova reexportă, mai ales, îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii; conductoare și transformatoare electrice; părți și accesorii de autovehicule; jucării; combustibili – benzină și motorină; ulei de floarea soarelui; medicamente ș.a.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.