Vinificatorii moldoveni au exportat, în perioada ianuarie-noiembrie, o cantitate de vinuri mai mare cu 17% față de aceeași perioadă. De asemenea, a crescut și valoarea cu 21 la sută. Cifrele au fost prezentate de noul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Ștefan Iamandi, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.
Oficialul a menționat că Republica Moldova nu are aceleași resurse precum țările dezvoltate, cum ar fi Franța, Spania, Italia și Australia, însă Oficiului Național al Viei și Vinului încearcă să abordeze o politică mai bine țintită și să identifice piețele cu un potențial mare de export pentru vinurile moldovenești.
„Piețele țintă sunt România, Polonia și Olanda. România este piața noastră istorică, o piață unde noi suntem cunoscuți. Polonia este o economie în creștere, cu un potențial foarte mare de dezvoltare, iar noi observăm că nivelul mediu al veniturilor în țară crește, ceea ce este pentru noi un indicator că trebuie să fim prezenți pe piața din Polonia. Olanda este un hub mare. Producătorii noștri exportă deja pe piața Olandei. Totodată, Olanda este o piață excelentă din punct de vedere al colaborării cu piețele din apropiere”, a declarat Ștefan Iamandi.
Datele preliminare ale Organizației Internaționale a Viei și Vinului arată că producția mondială de vin din 2023 va fi, în medie, de peste 24 de miliarde de litri. Ar fi un declin de 7% față de 2022 și cel mai redus nivel din 1961.