Economia Republicii Moldova va stagna anul acesta, chiar dacă autoritățile procedează corect și întreprind acțiuni coerente și bine țintite. O spun experții Fondului Monetar Internațional (FMI). Aproape 27 milioane dolari vor ajunge la buget, după ce va fi aprobat, luna viitoare, cel mai recent acord la care au ajuns părțile, ca urmare a unei misiuni FMI aflate la Chișinău.
La finalul a aproape trei săptămâni, cât s-a aflat în R. Moldova o misiune a FMI, experții menționează că Produsul Intern Brut (PIB) real va stagna, din cauza unei creșteri mai mari decât s-a anticipat a prețurilor la produsele alimentare și resursele energetice, majorării costurilor de producție și de trai, a distanței mici de războiul din Ucraina, dar și a secetei.
Acest fapt, după cum se menționează pe site-ul FMI, ar putea duce la scăderea încrederii și va impune necesitatea luării unor decizii dificile în materie de prioritizare a măsurilor de politici.
Cu toate acestea, determinarea autorităților de a avansa pe calea implementării reformelor atât de necesare nu a fost știrbită de șocurile succesive, misiunea FMI declarând că „au fost respectate toate criteriile de performanță, iar reformele în domeniul luptei cu corupția avansează rapid. În ceea ce privește rectificarea bugetului pentru 2022, pe care autoritățile o planifică până la sfârșitul acestei luni, aceasta ar urma să fie coordonată cu FMI, deoarece, precizeză experții, trebuie prevăzuți mai mulți bani suplimentari pentru a proteja categoriile vulnerabile ale populației de impactul creșterii prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare, de asemenea fiind necesare eforturi comune pentru a soluționa problema persistentă a neexecutării pe deplin a cheltuielilor bugetare aprobate, ceea ce va eficientiza cheltuielile și va spori credibilitatea bugetului”.