VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-directorul AAC, Eugeniu Coștei, reținut, iar alte trei persoane, printre care și fosta primară a Capitalei, Silvia Radu, au statut de bănuit într-un dosar de spălare de bani

Ex-directorul Autorității Aviației Civile (AAC), Eugeniu Coștei, a fost reținut de către ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție într-un dosar de spălare de bani, în urma perchezițiilor din această dimineață. Fostul conducător al AAC, care a activat până în ianuarie 2021 în cadrul Autorității, este bănuit că, împreună cu alți foști angajați ai entității aeronautice și un fost primar al Capitalei, ar fi comis infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Potrivit CNA, cele patru persoane anchetate ar fi activat în cadrul unei companii de prestare a serviciilor de consultanță în domeniul aeronautic și ar fi semnat mai multe contracte cu entități similare de peste hotare. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că banii primiți pentru servicii ar fi intrat în conturile companiei moldovenești, dar și în conturile unor companii offshore. Ulterior, banii ajunși în offshore ar fi fost distribuiți pe conturile mai multor companii-căpușă, pentru a legaliza proveniența lor. În final, mijloacele financiare spălate ajungeau pe cardurile personale ale celor patru suspecți.

La această etapă, ofițerii CNA și procurorii investighează o sumă de peste 2 milioane de euro, încasată de beneficiarii companiei. O parte din aceasta nu ar fi fost raportată către autoritățile fiscale din R. Moldova, fiind tăinuită prin utilizarea sistemelor bancare din zone offshore. De asemenea, investigațiile efectuate de CNA și PA au identificat că mai multe companii implicate în tranzacțiile frauduloase ale companiei menționate ar fi fost conectate la spălările de bani cercetate în dosarele „fraudei bancare” și „laundromatului”.

Procurorii anticorupție și ofițerii CNA au descins luni, 15 august, cu percheziții la patru persoane vizate într-un dosar de spălare de bani. Potrivit deschide.md, procurorii au descins cu percheziții la ex-primara generală interimară a municipiului Chișinău, Silvia Radu. Percheziții au avut loc și la nașul de cununie a ex-deputatului Sergiu Sîrbu, Valentin Vizant.

Fostul director al AAC a fost reținut pentru 72 de ore, iar alte trei persoane urmează să fie audiate.

În aprilie 2020, Ministerul Economiei și Infrastructurii i-a cerut directorului Autorității Aeronautice Civile (AAC), Eugen Coștei, să își prezinte demisia. 

Eugen Coștei a fost numit în funcția de director al AAC la data de 13 decembrie 2019. El a fost selectat în urma unui concurs organizat de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.