VOCEA CARE NE UNEȘTE.

LIVE

Expert: Sistemul de securitate necesită o reevaluare pentru a face fața amenințărilor

Sistemul național de securitate este într-o schimbare radicală din cauza războiului din Ucraina și mai multor amenințări hibride. Pentru a face fața acestor amenințări de tip militar, dar și de tip hibrid, se cere o reevaluare urgentă a sistemului.  

Ca să fie luate anumite decizii este necesar de a identifica percepțiile cetățenilor față de subiectele din securitate și apărare. A remarcat Elena Mârzac, reprezentanta Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la IPN.

„Marea majoritate a amenințărilor la adresa securității noastre sunt legate de securitatea informațiilor, de spațiul nostru informațional vulnerabil imixtiunilor externe, ceea ce duce la o transformare semnificativă a sistemului național de securitate.

Amenințarea precum dezinformarea este deseori folosită în mod intenționat și are drept rezultat polarizarea societății noastre, dar și subminarea procesului democratic și a politicilor de securitate, influențează agenda politică și procesul de luare a deciziilor și diminuează încrederea față de autoritățile publice sau politice”, a spus Elena Mârzac.

Elena Mârzac, a menționat importanța sondajului „Percepții publice asupra sistemului de securitate și apărare al Republicii Moldova”, lansat astăzi de Platforma pentru Inițiative de Securitate și Apărare, precizând că acesta este foarte util în acest proces de plină criză și de reformare a sectorului de securitate. Studiul ar putea contribui la modelarea politicilor de securitate, în cazul în care rezultatele vor fi folosite atât de către instituțiile de stat, cât de mediul academic în diferite cercetări.

45% din populația țării consideră că Federația Rusă reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova, potrivit sondajului. Iar 21,5% dintre respondenți sunt de părere că Rusia va putea ajuta Republicii Moldova în caz de probleme de securitate.

Sociologul  Vasile Cantarji, de la CBS-Research, a remarcat că nu există grup sociodemografic care să nu să se teamă de războiul din Ucraina, însă se atestă în continuare polarizarea societății. Aproape jumătate din respondenți consideră că Federația Rusă n-ar putea să atace Moldova și o altă jumătate crede că ar putea. „Avem mulți cetățeni care văd în Federația Rusă un pericol pentru statalitatea Republicii Moldova și mulți ca număr și ca pondere care sunt convinși că, deopotrivă, Federația Rusă ar fi un partener care ne-ar putea ajuta în caz de probleme de securitate”, a explicat sociologul.

Datele pentru sondaj au fost acumulate în perioada 14-28 octombrie. A doua parte a raportului calitativ va fi prezentat într-o lună.

Autor

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.