VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: Recensământul ne-a arătat că suntem cu 4,4 miliarde de dolari mai bogați decât se știa

Conform datelor recensământului, la data de 16 iunie 2024, avuția moldovenilor este de cel puțin 56,8 miliarde de dolari, sau cu 4,4 miliarde de dolari mai mult decât se știa până la Recensământ. Despre aceasta scrie pe blogul său expertul economic Veaceslav Ioniță.

Această creștere de avuție se datorează în primul rând reevaluării avuției din sate care a crescut cu minim 1,5 miliarde USD de la 6 miliarde USD până la Recensământ la 7,5 miliarde USD conform datelor actuale din Recensământ. În mun. Chișinău, avuția populației estimăm că este cu 980 milioane USD mai mare față de datele de până la Recensământ și a ajuns la 22 miliarde USD. În restul orașelor, avuția moldovenilor a crescut cu alte 1,7 miliarde USD până la 11,2 miliarde USD”, scrie Ioniță.

Potrivit lui, numărul mai mare de locuințe existente influențează puternic datele privind averea moldovenilor.

Am constatat deja la data de 16 iunie 2024, că numărul de locuințe în Moldova este cu minim 21% sau 284 mii locuințe, mai mare decât sa știut până acum. Astfel oficial, în Moldova sunt înregistrate circa 1.330 mii locuințe, dar deja la data de 23 Mai 2024, în procesul de Recensământ această cifră a fost depășită, iar astăzi noi avem conform ultimilor date deja 1.614 mii locuințe identificate în procesului Recensământului. Conform informației oferite de persoanele Responsabile cu Recensământul din cadrul Biroului Național de Statistică, cele mai multe locuințe au fost identificate în zonele rurale din Nordul Moldovei, urmate de Centrul țării. Însă și în restul țării, inclusiv zonele urbane și mun. Chișinău au fost identificate mii de locuințe încă neînregistrate. Detaliat la acest aspect al Recensământului vom reveni odată cu apariția de noi date”, notează Ioniță.

Totodată, Veaceslav Ioniță menționează că avuția moldovenilor în 2024 se estimează la 52,4 miliarde USD, fiind în creștere cu 2,2 miliarde USD față de 2023.

„Datele actualizate din recensământ ne arată că valoarea locuințelor în Moldova este de cel puțin 40,7 miliarde USD, în creștere cu 4,2 miliarde față de cifrele estimate de până la Recensământ, când valoarea locuințelor constituia 36,5 miliarde USD sau 69,6% din totalul averii moldovenilor”, mai scrie expertul.

Autor

  • Mîțu Anișoara

    A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova, ulterior a urmat studiile universitare de masterat. A activat în calitate de reporter social, iar la moment are peste 10 ani de experiență în jurnalism. Este autoarea știrilor sociale și politice pe site-ul Vocea Basarabiei. Informarea calitativă este cheia unui om greu de manipulat.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.