VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Analist economic: R. Moldova se află în criză de mulți ani iar din 2015 acesta s-a aprofundat

Noi suntem în criză de 30 de ani iar din 2015 acesta s-a aprofundat. Războiul din Ucraina, criza energetică, produsele alimentare și pandemia COVID-19 sunt doar niște factori care au accentuat criza profundă în care noi ne aflăm din 2015. Constatarea a fost făcută de analistul economic, Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei. 

Potrivit analistului, în ultimii ani R. Moldova a fost puternic lovită de mai multe crize care i-au afectat dezvoltarea. În anul 2020, a fost criza profundă provocată de Covid-19, în 2021-2022 – criza energetică și creșterea prețurilor la produsele alimentare. Ioniță susține că fără suportul partenerilor externi, R. Moldova nu putea să facă față multiplelor crize cu care s-a confruntat.

„Anul 2020 – o criză profundă provocată de COVID. Dacă nu veneau atunci banii de la Fondul Monetar Internațional, noi pur și simplu nu aveam cum să supraviețuim. Anul 2021-2022 – criza energetică, creșterea prețurilor la produsele alimentare. Eu aș numi două – criza energetică și prețurile la produsele alimentare. Totul s-a scumpit, dar cel mai tare au lovit în oamenii săraci produsele alimentare. Dacă nu era suportul extern, în 2021 noi poate cumva mai rezolvam problema cu bugetul, fiindcă încasările bugetare au fost bune. În anul 2022 și în anul 2023 situația este proastă. Avem probleme de finanțare a bugetului”, a precizat Veaceslav Ioniță.

Analistul economic afirmă că bunăstarea populației a crescut până prin anul 1985, după aceea a fost o stagnare, salariile creșteau, practic dispăreau mărfurile de prin magazine, deci era o inflație ascunsă și bunăstarea n-a mai crescut. Ulterior, bunăstarea s-a prăbușit până în 1993. Deci, potrivit lui Ioniță, în 1993 noi am devenit de 5 ori mai săraci decât am fost în ’85-’89, după aceasta am stat „la fundul gropii” până prin 2000 după care s-a început o recuperare bruscă.

„Noi am ajuns la nivelul anului 1985 în anul 2014-2015. Deci, doar atunci am recuperat, nu am crescut, am recuperat. După aceasta avem o creștere destul de puternică a veniturilor populației în perioada 2015-2020. În 2021 am ajuns la maximumul istoric, veniturile au fost cu vreo 40-50 la sută mai mari decât în perioada sovietică la salarii. După aceasta vine anul 2022 când veniturile reale ale populației au scăzut, în acest an vom avea o ușoară recuperare, dar nu vom ajunge înapoi la nivelul anului 2020”, a precizat Ioniță.

Expertul economic declară că Republica Moldova are în prezent un sprijin fătă precedent din partea partenerilor noștri, mai mare decât în 2013-2014, când am primit cea mai mare parte de finanțare – 3% din PIB.

Menționăm că Republica Moldova va beneficia de un suport financiar de 148,7 milioane de euro, care include 38,7 milioane de euro granturi și 110 de milioane de euro – credite în condiții avantajoase. Sprijinul a fost enunțat în cadrul Platformei de sprijin pentru R. Moldova, organizată la 17 octombrie la Chișinău.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.