VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert politic: Faptul că Marina Tauber a ajuns în lista de sancțiuni a administrației americane este un semnal foarte dur

Prezența Marinei Tauber în lista sancțiunilor administrației americane reprezintă un mesaj extrem de dur. Este opinia comentatorului Mihai Isac, potrivit căruia includerea deputatului Marina Tauber în lista de sancțiuni are loc în contextul alegerilor prezidențiale din acest an și al scrutinului parlamentar din 2025.

Potrivit lui Mihai Isac, odată ajunsă în lista sancțiunilor americane, activitatea Marinei Tauber din ultimii ani va fi minuțios verificată de către serviciile americane, notează IPN.

Ieri, ambasadorul american Kent D. Logston a anunțat că SUA aplică sancțiuni împotriva Marinei Tauber pentru facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat Ilan Șor de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi. Diplomatul american a subliniat că: „cetățenii Republicii Moldova merită instituții și procese democratice libere și corecte. Ei merită un viitor lipsit de influența maligna a Kremlinului”.

„Aceste sancțiuni sunt legate de exercițiile electorale care urmează să aibă loc în 2024 și 2025. Este un semnal clar al binomului geopolitic SUA-UE că nu vor fi acceptate încălcări flagrante ale legislației electorale din Republica Moldova. Faptul că Marina Tauber a ajuns în lista de sancțiuni a administrației americane este un semnal extrem de dur. Să nu uităm că atât Marina Tauber, cât și Ilan Șor au făcut deliciul mass-media occidentale atunci când era vorba de acte de corupție. Cei doi au fost acuzați în diferite anchete de presă de subminarea ordinii constituționale. Faptul că SUA identifică în mod clar această persoană ca fiind implicată în acte de subminare a ordinii constituționale este un semnal și pentru Rusia că SUA sprijină autoritățile Republicii Moldova”, a spus comentatorul politic Mihai Isac în cadrul emisiunii „Paralela 47” de la Radio Moldova.

Potrivit lui Mihai Isac, includerea Marinei Tauber în lista sancțiunilor americane presupune atât interdicția de a călători în SUA, cât și blocarea oricărei activități economice cu entități din SUA și Uniunea Europeană.

„Capacitatea lui Ilan Șor de a reforma periodic sistemul de finanțare a mișcărilor ilegale de protest și a propagandei proruse, arată implicarea unei entități statale cum este Federația Rusă. Pentru că nu poate face un singur om așa ceva. De obicei, cine nimerește în asemenea liste trebuie să se aștepte la o atenție mult mai mare din partea serviciilor de specialitate din jurisdicțiile UE și SUA. Desigur, Marina Tauber nu va mai putea călători în SUA, dar, totodată, FISC-ul american, serviciile americane FBI, CIA, urmează să ia la puricat toată activitatea și viața Marinei Tauber. Prezența ei pe această lista va determina și alte bănci, din alte țări, să nu mai colaboreze cu ea”, a mai spus Mihai Isac.

Marina Tauber a reacționat la anunțul ambasadorului SUA printr-o postare pe Facebook. Deputata a calificat includerea sa în lista sancțiunilor americane drept „o ingerință directă a SUA în afacerile interne ale Republicii Moldovei”.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.