VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Netanyahu dezvăluie un plan pentru viitorul Fâșiei Gaza: închiderea graniței de sud cu Egiptul și control de securitate asupra enclavei

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dezvăluit un plan pentru viitorul post-Hamas al Fâşiei Gaza, care include „demilitarizarea completă” a enclavei, închiderea graniţei de sud a teritoriului cu Egiptul, precum şi revizuirea administraţiei civile şi a sistemelor educaţionale din Gaza, relatează CNN, citat de News.ro.

CNN a obţinut o copie a planului, pe care Netanyahu a prezentat-o ​​membrilor cabinetului de securitate al Israelului joi seară. A fost distribuită ca bază pentru discuţii, a declarat biroul primului ministru pentru CNN, în pregătirea unor discuţii ulterioare, şi vine după ce Netanyahu s-a confruntat cu săptămâni de critici pentru că nu avea un plan concret pentru Gaza postbelică.

Planul vine în momentul în care Israelul a trimis vineri o echipă de negocieri, condusă de directorul Mossad, David Barnea, la Paris pentru a continua discuţiile despre un potenţial acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, care ar putea pune capăt războiului de patru luni.

În document sunt subliniate o serie de principii, de la schimbări la nivel de securitate şi civile până la planuri pe termen lung legate de cine guvernează teritoriul.

În dosarul de securitate, planul preconizat include închiderea de către Israel a graniţei de sud a Gazei cu Egiptul, oferind Israelului control complet asupra intrărlor şi ieşirilor din enclavă. În prezent, Egiptul controlează accesul către şi dinspre graniţa de sud a Gazei prin punctul de trecere Rafah. Planul lui Netanyahu spune că Israelul va coopera „pe cât posibil” cu Egiptul, în coordonare cu Statele Unite.

Nu este clar dacă Israelul a obţinut aprobarea Egiptului pentru acel element al planului sau orice parte a acestuia. Dar un oficial israelian a declarat pentru CNN că planul a fost discutat cu SUA. Nu a existat nicio reacţie oficială imediată a SUA la propunere.

Planul afirmă, aşa cum a spus Netanyahu anterior, că „Israelul va avea control de securitate asupra întregii zone situate la vest Iordania”, care include toată Cisiordania şi Israelul, precum şi Gaza.

Palestinienii şi-au dorit mult un stat independent în Cisiordania ocupată, Ierusalimul de Est şi Gaza.

Israelul va fi responsabil pentru „realizarea şi supravegherea” demilitarizării Fâşiei, se spune în plan, cu excepţia a ceea ce este necesar pentru menţinerea ordinii publice. La nivel civil, Netanyahu detaliază o revizuire a administraţiei civile şi a sistemelor educaţionale din Gaza, inclusiv o aparentă întrerupere a finanţării din Qatar către Gaza – pe care un precedent guvern Netanyahu a aprobat şi facilitat-o .

Entităţile locale care conduc serviciul public „nu vor fi identificate cu ţări sau entităţi care susţin terorismul şi nu vor primi plăţi de la acestea”, se arată în plan.

Deşi este probabil o referire la Qatar, nu este clar dacă s-ar aplica şi Autorităţii Palestiniene, o versiune revitalizată despre care SUA au spus că ar trebui să conducă Gaza în viitor.

Planul Netanyahu cere, de asemenea, „deradicalizarea” în sistemul educaţional, pe care Israelul şi aliaţii săi l-au acuzat de mult timp că promovează antisemitismul şi ura faţă de Israel.

Planul repetă că Israelul va depune eforturi pentru a închide UNRWA, principala agenţie a Naţiunilor Unite care sprijină refugiaţii palestinieni, şi va lucra pentru a o înlocui „cu agenţii internaţionale de ajutor responsabile”.

În cele din urmă, planul reiterează insistenţa Israelului că nu va fi forţat de comunitatea internaţională să recunoască un stat palestinian, o variantă pe care Regatul Unit şi preşedintele american Joe Biden au început să o vehiculeze.

„Israelul respinge categoric ordinele internaţionale privind o reglementare permanentă cu palestinienii”, se spune în draftul lui Netanyahu, afirmând că recunoaşterea unui stat palestinian acum ar fi „o răsplată uriaşă pentru terorismul fără precedent”.

Peste 29.000 de oameni au fost ucişi în Gaza de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclavă. Atacul Hamas din 7 octombrie a ucis 1.200 de persoane în Israel, potrivit autorităţilor israeliene.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.