VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Rezistența Ucrainei în cifre, la 2 ani de război și de suferință

La 24 februarie se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Descris de liderul de la Kremlin drept „un un război civil între frați”, conflictul armat de la granița R. Moldova a curmat numeroase vieți. La doi ani de la începutul războiului, lideri occidentali sunt așteptați în Ucraina, dar imaginea de ansamblu rămâne incertă pentru Kiev, din cauza blocării de către Congresul SUA ajutorului de 60 de miliarde de dolari, precum și a întâârzieriii livrărilor de armament promise.

Soldați, bătrâni, femei sau copii au murit în acest război, deși președintele Rusiei a declarat că „rușii și ucrainenii sunt, în esență, un singur popor”.

Din 24 februarie 2022 și până în prezent, peste 500.000 de militari ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți în acest război, informează army-technology.com. Cele mai multe dintre victime aparțin armatei ruse – în jur de 350.000 de morți și de răniți, potrivit sursei citate. Kievul susține că cifra este însă mult mai mare. Și Ucraina a suferit pierderi importante. Aproximativ 200.000 dintre apărătorii săi au murit sau au fost răniți pe front.

Ferocitatea Rusiei este demonstrată și de numeroasele crime de război pe care soldații lui Putin le-au comis pe teritoriul Ucrainei. De la începutul invaziei, trupele ruse au comis peste 100.000 de crime de război. În august 2023, autoritățile ucrainene au anunțat că au înregistrat deja 100.666 de crime de război, potrivit ukrinform.net.

De la invazia sa de acum doi ani, Rusia a lansat peste 8.000 de rachete şi 4.630 de drone asupra unor ţinte din Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene.

Speriați, înfometați și dornici să-și salveze viețile, milioane de ucraineni au fugit din calea forțelor ruse. Unii au mers în zone din țară care nu au fost afectate de război, iar alții au ales să treacă granița și să-și clădească un viitor în pace, printre străini binevoitori. În prezent, 4,2 milioane de refugiați din Ucraina sunt înregistrați în vederea protecției temporare sau a unui regim similar în Uniunea Europeană, conform datelor oficiale.

Rusia lui Vladimir Putin este în ascensiune într-un conflict care combină lupta de uzură din tranşee. După doi ani de război, armata rusă ocupă 18% din teritoriul Ucrainei, potrivit Council on Foreign Relations, o organizație americană non-profit. Moscova a obţinut mici câştiguri în ultimele luni şi a revendicat o victorie majoră la sfârşitul săptămânii trecute, când a preluat controlul asupra oraşului Avdiivka, în regiunea Donetsk din estul extrem de disputat.

Conform unei analize a Centrului pentru Acţiune Preventivă dată publicităţii la începutul lunii februarie, în doi ani de război, Ucraina a reuşit să recucerească 54% din teritoriile sale ocupate.

În prezent, linia activă a frontului se întinde pe aproximativ 1.300 de kilometri, potrivit lui Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zedlenski.

Ucraina nu a fost lăsată singură în fața agresiunii ruse. Atât Uniunea Europeană, cât și Statele Unite ale Americii au ajutat consistent țara lui Zelenski.

Sprijinul militar oferit Ucrainei de Uniunea Europeană în cei doi ani de război se ridică la 28 de miliarde de euro. De asemenea, odată cu împlinirea a doi ani de la începutul războiului, UE a aprobat vineri al 13-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care cuprinde cel mai consistent set de măsuri într-un singur pachet şi de asemenea include companii chineze.

În lupta de apărare a Ucrainei, americanii au jucat un rol cheie în cei doi ani de război. În domeniul ajutorului militar, SUA a fost principalul furnizor al Ucrainei, contribuind cu peste 47 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului 2023. În total, până la finalul anului trecut, administraţia Biden a deblocat peste 76 de miliarde de dolari sub formă de asistenţă acordată Ucrainei, conform Agerpres.

Conflictul în curs de desfăşurare a readus în atenţie ameninţarea regională şi prezintă provocări la adresa securităţii şi stabilităţii atât în regiune, cât şi în alte părţi ale lumii.

Republica Moldova condamnă cu fermitate războiul de agresiune, brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporijia, Herson și a peninsulei Crimeea.

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.