VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: La 31 de ani de independență, PIB-ul R. Moldova este la 77,9% de la maxima istorică din 1989

În 2022 Produsul Intern Brut (PIB) al R. Moldova va atinge valoarea de 273,5 miliarde lei și o creștere reală de doar 0,3%, față de anul 2021, susține Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Conform datelor prezentate de către expert, PIB-ul R. Moldova în acest an e va constitui doar 77,9% din PIB-ul anului 1989, când el a atins maxima istorică.

„Cei drept atunci în 1989 el se numea Producția Materială Netă (PMN) și era de 8,3 miliarde ruble. La acea vreme doar bunurile materiale erau calculate în PMN, iar din 1989 a fost pentru prima data utilizată noțiunea de PIB, care includea și serviciile. La acea vreme PIB incluzând și serviciile era cu 35% mai mare decât PNM, formată doar din producția materială”, susține expertul.

În anul când R. Moldova a obținut independenta PIB deja era în cădere liberă, iar minimul a fost atins în 1999, când PIB-ul R. Moldova a ajuns la doar 30,5% față de 1989, o scădere de 3,3 ori în 10 ani.

„În acest an PIB-ul R. Moldova doar a depășit anul 1982. Altfel spus suntem la nivelul de acum 40 ani. Dacă vom asigura o creștere de 3,8% anual, ceea ce corespunde cu media din ultimii 10 ani, atunci nivelul anului 1989 va fi depășit tocmai în anul 2029. Astfel va fi nevoie de 30 de ani, pentru a recupera cei 10 ani de cădere a PIB-ului. În stânga Nistrului căderea a întârziat atunci cu un an, dar prăbușirea a fost mult mai puternică. În prezent PIB-ul din stânga Nistrului constituie doar 32,6% sau de 3 ori mai puțin decât nivelul anului 1989. În prezent PIB-ul din stânga Nistrului este la nivelul anului 1965”, argumentează Ioniță.

Foto: ionita.md

Expertul susține că din toate Republicile din fosta URSS în R. Moldova a fost înregistrată cea lungă și cea mai mare scădere a PIB-ului de după destrămarea URSS. În majoritatea țărilor ex-URSS căderea s-a finalizat în 1995. În R. Moldova și Ucraina, căderea a fost până în 1999.

Foto: ionita.md

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.