Inflația în Republica Moldova scade deja a doua lună consecutiv și va continua să scadă în următoarele luni destul de puternic, însă aceasta nu înseamnă scădere de prețuri. O spune expertul economic, Veaceslav Ioniță.
Pe blogul său, expertul subliniază că prețurile în Moldova vor continuă să crească, însă într-un ritm mult mai lent.
”Astfel în decembrie prețurile au crescut cu 0,8%, semnificativ, însă de două ori mai lent decât creșterea din decembrie 2022, când prețurile s-au majorat cu 1,7%. Drept consecință, acum situația cu creșterea prețurilor este mai bună decât anul trecut, fapt ce mișcă inflația în jos.
În următoarele 4 luni cel mai probabil vom înregistra cea mai puternică scădere a inflației cu până la 10%. Altfel spus inflația anuală în luna aprilie cel mai probabil va fi în jur de 20% și va continua să scadă mai departe. Toate acestea deoarece anul trecut în primele 4 luni ale anului am avut cele mai puternice creșteri de prețuri, iar acum lipsesc careva factori majori de creștere a prețurilor”, a explicat Ioniță.
Totodată, Ioniță scrie că pentru anul 2023, factorul de bază care va mișca inflația în jos va fi sectorul energetic.
”El ne-a creat cele mai mari probleme în 2021/22, iar acum toate șocurile energetice cel mai probabil deja sunt depășite. Aici nu trebuie de uitat și de produsele alimentare, care au înregistrat creșteri record atât pe plan internațional cât și-n Moldova. Șocul creșterii de prețuri la produsele alimentare la fel a fost absorbit de economia mondială și cea națională. În consecință, creșterea prețurilor la produsele alimentare în 2023 va fi de minim 2-3 ori mai mici decât în 2021/22.
Deci în 2023 vom avea creștere de prețuri, însă ele vor fi de 2-3 ori mai mici decât în 2022, cea ce înseamnă că inflația anuală va tinde spre 10%. E mult, dar incomparabil cu 30,2% din acest an. Acum deja putem constat că inflația în Moldova în 2022 a fost cea mai mare din ultimii 23 ani, precedentul anti-record a fost stabilit în 1988, an de criză, când inflația a ajuns la 43,7% anual. În ultimii 2 ani, prețurile în Moldova cumulativ au crescut cu aproape 50%, cea ce este comparabil cu creșterea din precedenții 8 ani”, a mai explicat Ioniță.
Potrivit lui Ioniță, Moldova ocupă locul II în Europa cu cea mai mare rată a inflației, fiind depășită doar de Turcia cu 64,3%. Pe locul III se află Ucraina cu 26,6%.
”În primele 20 de țări din Europa cu cea mai mare rată a inflației, absolut toate sunt din Estul Europei, din fosta URSS și blocul socialist, țării cu economii fragile, în curs de dezvoltare. Din fostul lagăr socialist, Albania a înregistrat cea mai mică rată a inflației de doar 7,4%, fiind urmată de Slovenia cu 10,3%. Din țările dezvoltate, cea mai mare rată a inflației a fost înregistrată în Italia, 11,6%. Inflația în Uniunea Europeană a constituit 11,1% sau de 3 ori mai puțin decât în Moldova”, a mai scris expertul.