VOCEA CARE NE UNEȘTE

LIVE

ISW: Frustrarea rușilor față de război „atinge punctul de fierbere”

O analiză interesantă a fost publicată în cursul nopții în ultima actualizare a think tank-ului Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) privind conflictul din Ucraina, care s-a concentrat pe criticile interne aparent în creștere la adresa lui Vladimir Putin, relatează Sky News.

Evaluarea începe prin a raporta că generalul-colonel Aleksandr Lapin, fost comandant al Districtului Militar Central și al forțelor rusești din estul regiunii Harkov și nordul regiunii Donețk, a fost numit șef al Statului Major al Forțelor Terestre rusești.

Generalul Lapin s-a confruntat cu un oprobiu larg din cauza rolului său perceput în pierderile semnificative ale Rusiei și a fost învinuit pentru o serie de contraofensive ucrainene de succes de la invazia Rusiei de acum aproape 11 luni.

Experții ISW sugerează că recenta numire a acestuia este o dovadă în plus că Rusia este forțată să instaleze „ofițeri generali anterior căzuți în dizgrație și nepopulari pentru a ocupa alte roluri de comandă, care nu sunt de primă linie”, ceea ce, potrivit acestora, indică „că există o lipsă sistemică de ofițeri generali mai potriviți pentru aceste poziții”.

Mișcarea a fost descrisă de Igor Girkin, fost comandant al militanților ruși din Donbas, fost agent de informații FSB pentru Rusia și un important blogger militar (milblogger), ca fiind „o demonstrație grosolană a propriei invulnerabilități din partea conducerii”.

Și, după cum remarcă ISW, Girkin a dat de asemenea „puternic de înțeles că ar susține înlăturarea președintelui rus Vladimir Putin din funcție”, în „cea mai directă critică a sa la adresa lui Putin de până acum”.

În timp ce insistă că este „împotriva schimbării comandantului-șef în timpul războiului”, el adaugă: „Absența criticii nu poate preveni sau chiar întârzia o catastrofă”.

„Dacă critica mea devine sinucigașă pentru mine, dar este remarcată și provoacă cel puțin o reacție corectă, voi considera că mi-am îndeplinit datoria”, mai spune el.

Iar ISW spune că „milbloggeri ruși au criticat liderii militari ruși și oficialii Ministerului Apărării, susținându-l în același timp pe Putin ca lider eficient în timp de război”.

„Girkin și-a extins criticile la persoanele numite de Putin și la consilierii non-militari ale căror decizii au avut un impact negativ asupra performanței și efortului de război al Rusiei, observând că factorul comun între acești lideri este decizia lui Putin de a-i numi”, indică ISW.

„Criticile lui Girkin… indică faptul că frustrarea crescândă față de starea războiului ar putea ajunge la un punct de fierbere după aproape un an de ostilități în rândul unor milbloggeri, determinându-i pe unii milbloggeri să își reducă autocenzura”.

Autor

  • Loredana Buzdugan

    Responsabilă de plasarea știrilor de actualitate și din domeniul justiției pe site-ul voceabasarabiei.md. A activat anterior la Ziarul de Gardă, TV8 și Pro TV Chișinău.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.