VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert energetic despre contractul privind gazul pentru Găgăuzia: „E o butaforie scrisă pe genunchi la un colț de stradă”

Expertul în energetică  Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz, afirmă că documentul făcut public de bașcanul Evghenia Guțul „nu este contract, e o butaforie scrisă pe genunchi la un colţ de stradă”. Potrivit lui, chiar în antet scrie că e o „confirmare” la un careva contract individual la un acord general. Expertul susține că în acel contract lipsește codul fiscal al părților, adresa juridică, conturile bancare, iar la partea turcă în genere lipsește ștampila.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Sergiu Tofilat susține că a studiat atent contractul publicat de Evghenia Guțul cu privire la achiziția de gaze pentru UTA Găgăuzia. Potrivit lui, în acest document, în genere nu este indicat în ce valută se vor face plățile, drept dovadă că ”această hârtie a lui Şor este o butaforie”.

„Am citit atent hârtia publicată de Guţul. Acesta nu este contract, e o butaforie scrisă pe genunchi la un colţ de stradă. Chiar în antet scrie că e o „confirmare” la un careva contract individual la un acord general. Traduc ce înseamnă asta: chipurile firma turcească va cumpăra gaz de la o altă firmă din Germania şi-l va aduce în Moldova. Firma germană a fost fondată în 2020 de o anume Nataliya Frenkel, care din 2016 mai administrează o firmă de gastronomie. Adică 4 ani coceai plăcinte, iar peste noapte te apuci să vinzi gaz, sună foarte aproape de adevăr. Un fel de poveşti la gura sobei.

Dacă Şor tot insistă să ne „fericească” cu gaz rusesc, de ce nu semnează direct cu Gazprom? De ce are nevoie de tocmai 2 intermediari, din Germania şi Turcia? Şi dacă tot Şor se laudă cu acest „contract”, rezultă că el este de fapt în spatele firmei moldoveneşti. Omul e deprins să „lucreze” prin intermediari, fix ca la furtul miliardului”, a scris Tofilat.

Tofilat ar fi fost informat de „colegii din Turcia că firma turcească nici măcar nu are licenţă de furnizare a gazelor, nimeni nu a auzit de ea”.

„Are un capital de 33.000 euro (1 mln de lire turceşti), dar vrea să livreze gaz de 16 milioane euro. Interesantă matematică, oleacă nu se leagă sumele. În pretinsa „confirmare” (că n-o putem numi contract) nu găsim nici codul fiscal al părţilor, nici adresa, nici conturile bancare, la turci în genere lipseşte ştampila, o fi uitat-o acasă probabil. Nu-i indicată nici calitatea gazului. Trebuiau măcar să trimită contractul la cineva din Gazprom să-l verifice, înainte de a publica prostii”, mai spune expertul in domeniul energetic.

Cât privește prețul, Tofilat precizează că potrivit documentului, se înțelege că Gazprom îi vinde lui Şor gaze cu 80 euro mia de metri cubi în timp ce prețul gazului pe principala bursă europeană TTF e de 500 euro. Aceste se întreabă ce o să îi ofere Șor lui Putin pentru „această înțelegere”? Să transforme R. Moldova în enclavă rusească?

„Hai să ne uităm şi la preţ. Chipurile, gazul livrat la hotar cu Moldova va costa 160 euro, din care jumătate (!) sunt cheltuielile de transportare. Să înţelegem că Gazprom (adică Putin) îl vinde lui Şor cu 80 euro? Vreau să văd. Deocamdată Şor livrează doar ştiri, nimic mai mult. Pentru comparaţie, astăzi preţul gazului pe principala bursă europeană TTF era de 500 euro pentru mia de metri cubi. Ce vrea să-i ofere Şor lui Putin pentru această „reducere”? Să-i aducă Moldova pe talger şi să ne transforme în enclavă rusească? Mulţumesc, nu am nevoie de gazul lui Putin nici pe degeaba. Nu am de gând să-mi vând viitorul pentru mulţi ani înainte.

Cică termenul de plată va fi 2 luni după livrarea gazului. Aşa condiţii există numai la Gazprom. Toţi traderii în toată lumea lucrează cu plata în avans. Achitarea – în genere nu-i indicat în ce valută se vor face plăţile. Încă o dovadă că această hârtie a lui Şor este o butaforie.

Gaşca lui Şor spune că va livra gaz „ieftin” doar în Găgăuzia, Taraclia şi Orhei. Pentru ceilalţi se propune preţul de bursă + 5 euro/MWh. Adică ceilalţi cetăţeni sunt de sortul al 2-lea, sau cum? Dacă vreai ca ţara să prospere, o faci pentru toţi oamenii, nu doar pentru ai tăi. În această hârtie se mai menţionează că profitul lui Şor va fi de 5%. Asta e de 2 ori mai mult decât la furnizorii reglementaţi: ANRE a plafonat profitul Moldovagaz la 2,5% din costul gazului, dar Şor vrea profit dublu. Avem nevoie de concurenţă pe piaţă ca să nu fie aşa „şmecheri”, care să ridice profit dublu”, precizează Tofilat.

Potrivit expertului în energetică, în documentul publicat de bașcan nu este indicat după care legi se conduce acest pseudo-contract și în care ţară va avea loc arbitrajul. O dovadă în plus că ni s-a aruncat o gogoaşă, susține Tofilat.

„Nu-i indicat cât minim trebuie să ia cumpărătorul din volumul contractat (condiţia take-or-pay / бери или плати). De regulă, traderii cer să consumi minim 80-90% din ce ai comandat, la Moldovagaz de pildă este 95%. Încă o scăpare de la cei care i-au desenat lui Şor acest „contract”, menționează membru al Consiliului de Observatori la Moldovagaz.

Tofilat îndeamnă cetățenii să nu se lase amăgiţi cu pomană electorală.

„Spre deosebire de Şor, la Energocom suntem siguri că vom avea gaz şi nu vom îngheţa la iarnă. Iar alde Şor-Putin-Gazprom îţi vor închide gazul cum le place lor”, a conchis Tofilat.

Recent Evghenia Guțul,  susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, a declarat că locuitorii din autonomia găgăuză vor achita 10 lei pentru un metru cub de gaze naturale, la iarnă. Bașcana a anunțat că a fost semnat un acord cu o companie turcă, care ar urma să livreze gaz în Găgăuzia, la un „preț special”.

În cadrul unui interviu, președinta Maia Sandu a declarat că dacă gazul promis de bașcanul Evghenia Guțul va ajunge în R. Moldova, acesta va fi distribuit tuturor cetățenilor țării, și nu doar consumatorilor din regiune. 

Autor

  • Pusca Silvia

    Mereu pregătită să răspundă provocărilor. Pe site-ul voceabasarabiei.md prezintă subiecte de actualitate, știri, informații obiective și de ultimă oră. A absolvit Facultatea de Litere la Universitatea de Stat din Moldova.

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.