VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Expert: Construcția de locuințe în 2022 va scădea cu minim 35%

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, anunță că în R. Moldova construcția de locuințe se va reduce cu cel puțin 35% în anul 2022.

”După o creștere puternică timp de 4 ani, piața construcțiilor, după cum am anticipat încă anul trecut în 2022 a decis să facă o mică pauză.

Amintim că piața imobiliară din Moldova după criza din 2008 a înregistrat o scădere și stagnare îndelungată timp de 10 ani.

Perioada 2018-2021 a fost o perioadă de revenire rapidă, în patru ani de zile construcția de locuințe s-a dublat, iar în 2021 piața s-a înfierbântat enorm. Volumul construcțiilor, vânzărilor, dar și creșterea prețurilor a fost una prea bruscă, cea ce a speriat cumpărătorii. Încă de anul trecut era clar că piața crește prea rapid și are nevoie de o pauză, fapt care se întâmplă în prezent”, explică Ioniță.

Totodată, expertul subliniază că în acest an asistăm la o scădere atât a volumului de construcții, cât și reducerea numărului de tranzacții, dar și temperarea creșterii de prețuri.

”Oamenii așteaptă să vadă evoluțiile pe piață și au trecut pe pauză decizia de a investi în locuințe.

Totodată să nu uităm că în prezent asistăm la o scumpire considerabilă a resurselor creditare, elementul de bază, care a mișcat piața în sus în ultimii 4 ani.

În perioada 2018-2021de la 20% până la 30% din apartamentele procurate au fost procurate prin ipotecă. În acest an, piața creditelor ipotecare crește de 2 ori mai lent decât anul trecut, când lunar ea creștea cu 296 milioane lei. În primele 7 luni ale anului creșterea medie lunară este de 151 milioane lei și cu o tendință clară de încetinire”, a mai menționat expertul.

Autor

Articole similare

spot_img
spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.