Experiența României în procesul de racordare a legislației vamale naționale la cea comunitară este studiată de o delegație a Serviciului Vamal, condusă de directorul Igor Talmazan, care se află într-o vizită de lucru la București.
Autoritățile vamale din Republica Moldova și România au făcut un schimb de opinii cu privire la proiectele comune aflate în derulare, posibilitățile de accesare a fondurilor europene pentru implementarea proiectelor bilaterale de modernizare a infrastructurii.
„Conducerea Serviciului Vamal a mulțumit pentru oportunitatea întrevederii și a accentuat necesitatea menținerii unui dialog continuu pentru optimizarea procedurilor vamale, fluidizarea traficului marfar, precum și eficientizarea acțiunilor de prevenire și combatere a traficului ilicit transfrontalier. Totodată, s-a menționat despre amplul proces de racordare a legislației vamale naționale la cea comunitară, prin implementarea noului Cod vamal, ceea ce constituie unul dintre angajamentele asumate odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE”, precizează Serviciul Vamal.
În acest sens, partea română a exprimat disponibilitatea de a împărtăși experiența sa, dobândită pe parcursul aderării României la Uniunea Europeană, în scopul alinierii sistemului vamal al țării noastre la cel comunitar, și a reiterat sprijinul în implementarea angajamentelor de integrare vamală europeană în cadrul mecanismelor de cooperare la nivelul Uniunii Europene.
Conducerea Serviciului Vamal și a Autorității Vamale Române au reafirmat deschiderea pentru dezvoltarea cooperării vamale bilaterale, atât prin desfășurarea acțiunilor comune pentru facilitarea comerțului și contracararea fraudelor vamale, cât și pe dimensiunea modernizării infrastructurii transfrontaliere.