VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-președintele R. Moldova, socialistul Igor Dodon, bănuit inclusiv de trădare de Patrie, rămâne în arest la domiciliu

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile.

Într-un comentariu pentru Vocea Basarabiei, procurora Mariana Cherpec, responsabilă de comunicare cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale (PG), ne-a comunicat că magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au respins recursul avocaților fostului președinte al R. Moldova care au solicitat schimbarea măsurii preventive în privința lui Dodon și au menținut decizia primei instanțe.

Procurorul anticorupție care gestionează dosarul lui Dodon, Petru Iarmaliuc, susține că în perioada 26 mai – 10 iunie de pe telefonul mobil de care s-a folosit fostul președinte au fost efectuate 700 de apeluri.

“În perioada 26 mai – 10 iunie 2022 de pe telefonul mobil de care s-a folosit Igor Dodon au fost efectuate peste 700 de apeluri, au fost primite peste 36 de mesaje sms, au fost efectuate peste 600 de conexiuni la internet, acțiuni care nu sunt cunoscute de către organul de urmărire penală, cu care anume persoane a interacționat. Posibil, și cu persoane implicate pe cauza penală. În acest sens, organele de urmărire penală urmează să întreprindă toate acțiunile și dacă va stabili anumite încălcări, atunci se va interveni în ordinea prevăzută de lege”, a declarat procurorul de caz Petru Iarmaliuc.

Socialistul Igor Dodon este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită. Dodon respinge şi acuzaţiile formulate în acest dosar drept motivate politic.

Pe 18 august, magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, au admis joi, 18 august, demersul procurorilor anticorupție și au dispus prelungirea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile în privinţa fostului preşedinte al R. Moldova, Igor Dodon.

Pe 16 august, la demersul procurorilor anticorupție cu autorizarea judecătorului de instrucție au fost puse sub sechestru 2 145 000 lei, depistate și ridicate în rezultatul perchezițiilor efectuate la 24 mai.

Pe 27 iunie, fostul preşedinte a fost pus oficial sub învinuire şi în dosarul ,,Energocom”.

Pe 24 mai, fostul șef de stat, socialistul Dodon a fost reținut și escortat din casa sa din sectorul Buiucani în izolatorul Direcției de Poliție Chișinău, de pe Tighina 6, după ce, ofițerii SIS și CNA, în comun cu procurorii Anticorupție, au descins la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul PSRM. Descinderile au avut loc în baza unor bănuieli de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Igor Dodon este cercetat în două dosare – unul denumit generic „Energocom” și al doilea – Îmbogățire ilicită, dosar în care este învinuit pentru patru capete de acuzare.

Îmbogățirea ilicită este una din acuzațiile procurorilor la adresa fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon, alături de alte trei capete: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.

În prezent, Igor Dodon se află în arest la domiciliu, iar cumnatul acestuia își petrece mandatul de arest preventiv în Penitenciarul nr. 13.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.