VOCEA CARE NE UNEȘTE.

Ooops ! You forgot to enter a stream url ! Please check Radio Player configuration

LIVE

Ex-premierul Filat: „Dosarul dispariției miliardului nu va avea finalitate, procurorii și judecătorii care l-au instrumentat încă sunt în sistem”

Fostul prim-ministru al R. Moldova, Vlad Filat, a declarat, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei, că dosarul furtul miliardului nu va avea finalitate, întrucât, potrivit lui Filat, procurorii și judecătorii care au instrumentat acest proces încă sunt în sistemul judiciar.

Fostul prim-ministru spune că în Republica Moldova „a revenit un fenomen foarte periculos – traseismul politic”, făcând trimitere plecarea deputaților socialiști din BCS și aderarea la Mișcării pentru Popor,  coordondată de parlamentarul fugar Ilan Șor.

Noi de ce trăim atât de prost? Nu din cauza a ceea ce vorbea nenorocitul acesta de Șor în denunț, din cauză că am fost furați pe parcursul timpului. Mai mult decât atât, tot ce se vorbește despre sistemul bancar, sigur până acum nu s-a clarificat și pe mine asta mă deranjează în mod special. Dosarul dispariției miliardului nu va avea finalitate, procurorii și judecătorii care l-au instrumentat încă sunt în sistem. Dacă s-ar fi dorit, de mult cel puțin s-ar fi spus ce s-a întâmplat exact, nu aproximativ și nu prin manipulări care vin încă din perioada când s-a lansat dosarul. (…) Nu, dar s-a luat de acolo, pentru că noi vorbim de acel miliard care, în fond, îs vreo 700 de milioane, dacă scoatem procentele, activele care s-au returnat, dar dacă e să luăm energetica, Telecomul, Vama, Aeroportul, deci este vorba de multe-multe miliarde, dar și aici nu avem claritate. Și când mă întrebați de unde sunt acești bani, parte de răspuns este aici și nu exclud că parte din bani vin și din Rusia”, a declarat Filat.

Ex-premierul Vlad Filat spune că există foarte multă presiune publică privind protestele organizate de Partidul Șor, cu accentele puse eronat. Potrivit lui, se pune accent pe participații la protest, nu pe organizatori sau pe finanțarea acestor acțiuni de destabilizare a țării.

Invitat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție”, fostul prim-ministru Vlad Filat a declarat că banii folosiți la organizarea protestelor antiguvernamentale ar proveni din Rusia și din miliardul dispărut din bănci.

Vlad Filat a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile, pe motivul condițiilor proaste de detenție. Au solicitat apoi eliberarea lui înainte de termen, întrucât Filat ispășise deja două treimi din pedeapsă și legea îi permitea să ceară acest lucru.

În octombrie 2015, Filat a fost lipsit de imunitate și reținut sub acuzația de trafic de influență și luare de mită în baza unui denunț al controversatului om de afaceri Ilan Şor, principalul protagonist în dosarul frauda bancară de 1 miliard de dolari, din 2014, din sistemul bancar al Republicii Moldova.

În iunie 2016, fostul premier a fost condamnat, urmare a unui proces desfășurat în condiții de maximă opacitate, la 9 ani de închisoare. Filat nu și-a recunoscut vina, el susținând că ar fi victima răfuielii oligarhului Vlad Plahotniuc, care controla politic, prin PDM, justiția și organele Procuraturii.

Vlad Filat a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile, pe motivul condițiilor proaste de detenție. Au solicitat apoi eliberarea lui înainte de termen, întrucât Filat ispășise deja două treimi din pedeapsă și legea îi permitea să ceară acest lucru.

În ianuarie 2023, Guvernul R. Moldova a fost condamnat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în procesul intentat de ex-premierul moldovean Vlad Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil. Fostul politician va primi 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Autor

Articole similare

spot_img

cele mai populare

Preluarea textelor de pe pagina www.voceabasarabiei.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.voceabasarabiei.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite și cele electronice vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia Vocea Basarabiei.